Fokus på ormekur og resistensudvikling

Fokus på ormekur og resistens mod ormemidler.

For at der kan opstå resistens hos ormene skal de udsættes for ormemidler en eller flere gange. Alene af den simple grund bør normale voksne heste ikke have ormekur med regelmæssige mellemrum.

Ved at skifte mellem de enkelte ormemidler med forskellig virkningsmekanisme undgår man ikke, at der udvikles resistens hos ormene mod ormemidlerne. Måden man forsinker resistensudvikling er ved ikke ukritisk at behandle hestene med ormemiddel. Ved kun, at behandle heste der er inficeret med et vist antal orm, undgår man at udsætte ormene i de lavgradigt inficerede heste for unødvendigt ormemiddel. Herved nedsættes risikoen for resistens mod ormemidlet ligeledes.

Ormemiddel med regelmæssige mellemrum er noget rigtigt skidt.

Det er oftest spild af penge og dårligt for hesten, da den ikke har brug for regelmæssig ormekur. Begynd med, at finde ud af hvornår din hest har brug for ormekur.

Men hvornår skal hesten så have ormekur?
I stedet for hovedløst, at give ormekur med regelmæssige intervaller så er det meget mere formålstjenligt, at foretage ægtællinger med regelmæssige intervaller. Efter disse tællinger kan man så behandle heste med et moderat til højt antal ormeæg i afføringen. Hermed får man givet det rette ormemiddel på det rigtige tidspunkt. Samtidig undgår man at behandle heste der ikke behøver en behandling.

En hest der kun har lille risiko for, at blive smittet med orm (en hest på et stort græsningsareal, hvor græsset ikke bliver bidt I bund og hvor hesten ikke kommer I kontakt med mange fremmede heste) vil sjældent have brug for ormekur.

Da der er begyndende udvikling af resistens mod de forskellige ormemidler er det en meget god ide, også at tjekke for dette ved, at undersøge en gødningsprøve 10 – 14 dage efter der er givet ormemiddel til en hest med moderat eller høj smitte. Har ormemidlet ikke virket skal det udskiftes i henhold til dyrlægens vurdering..

Fokus på ormekur og resistens 2 klik her.

Fokus på ormekur og resistens 3 klik her.

Fokus på ormekur og resistens 4 klik her.