Problemer med ørene (Øregangsbetændelse)

Symptomer ved problemer med hundens ører:

 • Lugt fra ørene
 • Gnubben og kløe af ørerne og hovedet
 • Flåd fra ørene
 • Rødme og hævelse af øreflappen og øregangen
 • Rysten på hovedet og eventuelt skæv hovedholdning
 • Smerter fra øret
 • Ændret opførsel, som f.eks. nedstemthed eller irritabilitet

Øregangsbetændelse er en af de hyppigste lidelser hos hunde. Op mod 20 % af alle hunde har øregangsbesvær i en eller anden grad..

Årsager til øre problemer

Der kan være mange forskellige årsager til øre problemer hos hunde::

 • Allergier som fodermiddelallergi og andre allergier eller øremider
 • Infektion i øregangen med bakterier eller gærsvampe
 • Fremmedlegemer I øregangen som f.eks. avn fra planter
 • Skader på øregangen
 • Hormonelle forstyrrelser som f.eks. hypothyreoidisme
 • Dårligt miljø for hundens ører f.eks. fugt og ørets anatomi
 • Arvelige eller immunbetingede tilstande og f.eks. svulster og polypper

Allergier: En hund der lider af allergi som f.eks. fodermiddel allergi eller allergi over for noget hunden inhalerer eller som kommer I kontakt med huden har ofte også problemer med ørene. Ofte er problemerne med ørene det første man ser hos en hund med allergi. Allergien ændrer ofte miljøet i ørene og man kan så se efterfølgende infektioner i ørene med bakterier og gærsvampe.. Behandler man så udelukkende øregangsbetændelse kommer man ikke til bunds i problemet, da allergien også skal behandles.

Parasitter: Øremiden, Otodectes cynotis, er en hyppig årsag til øre problemer hos katte, men ikke så tit årsag til øre problemer hos hunde.

Øremider

Øremider

Nogle hunde er dog overfølsomme for øremider og de kan her være årsag til meget voldsom kløe ofte så meget, at hunden laver deciderede sår på sig selv.

Infektion I øret: Adskillelige bakterier og gærsvampen, Malassezia pachydermatis, er årsag til infektion I ørene. Det normale øre har en god naturlig modstandskraft mod disse mikroorganismer, men hvis miljøet i ørene ændres som følge af allergier, hormonelle forstyrrelser eller fugtighed får bakterierne og gærsvampene optimale betingelser for at formere sig og dermed nedbryde ørenes naturlige forsvar.

Fremmedlegemer: Plantedele og lignende kan I nogle tilfælde ved et uheld komme ned I hundens øregang. Tilstedeværelsen af fremmedlegemer i øregangen forårsager irritation, hunden kløer ørerne og i løbet af kort tid ses et sår befængt inficeret hunde øre.

Traume: En hund der kløer sine ører holder gang i og påbegynder en øre

øreinfektion

øreinfektion

infektion.

Hormonelle forstyrrelser: Mangel og overskud af forskellige hormoner kan forårsage hud og øre problemer. Skjoldbruskkirtel hormon, glykokorticoider produceret i binyrerne og kønshormoner indvirker alle på hudens og dermed ørenes tilstand.

Ørets miljø: Bakterier og gærsvampe har rigtig gode betingelser til at vokse I en mørk, varm og fugtig øregang. Hunde racer med lange hænge ører som f.eks. Cocker Spaniels kan få øre problemer p.g.a. den megen fugt, der opbygges i deres øregang.

Andre årsager: Der findes nogle sjældne arvelige sygdomme hos nogle hunde racer der påvirker ørene som f.eks. dermatomyositis hos Collier og Shetland Sheepdog og primær seborrhea hos Sharpei og West Highland White Terrier.

Hår i ørene

Hår i ørene

Desuden kan forskellige kræftsvulster som melanomer, pladecelle carcinomer involvere ørene. Desuden kan kraftig hårvæst give grundlag for øreinfektioner.

Diagnosen

Da der er så mange forskellige primære grunde til øregangsbetændelse kan man ikke altid bare sige, at der er tale om en bakteriel øre infektion, give antibiotika og så regne med, at problemet så er løst. I en del tilfælde er det nødvendigt med en nærmere udredning af årsagen og her kan det være nødvendigt at undersøge om f.eks. trommehinden er intakt, om der er fremmedlegemer i øregangen. Det kan være nødvendigt med mikroskopisk undersøgelse for f.eks. øremider, samt eventuelt en bakterie og svampedyrkning med resistensbestemmelse. Desuden kan det i nogle tilfælde komme på tale med en allergi undersøgelse.

Behandling

Behandlingen afhænger af hvad der er årsag til øregangsbetændelsen. Der bruges antibiotika ved bakterieinfektioner og svampemidler ved infektion

gærsvampe

gærsvampe

med gærsvampe. I øre midlerne er der ofte også et cortisone præparat for at minimere betændelsestilstanden i øregangen. Øre problemer, der skyldes systemiske lidelser så som hormonforstyrrelser eller allergier kan nødvendiggøre, at hele hunden skal behandles og ikke kun øret. Der kan f.eks. blive tale om tilførsel af skjoldbruskkirtel hormone eller allergibehandling med desensibiliserende vaccination.

Allergier: Allergier behandles oftest med regelmæssig øre rensning, et cortisone præparat og tilskud af essentielle fedtsyrer. Det kan endvidere komme på tale med allergitestning og efterfølgende hyposensibilisering.

Øremider: Øremider giver ofte et sort udflåd, der nærmest ligner kaffegrums. Ved øremider er det vigtigt med en grundig rensning af ørene efterfulgt af behandling med et præparat, der dræber øremiderne.

Gærsvampe: Gærsvampe kan være årsag til alvorlige øre problemer. Der ses ofte et brunt voksagtigt udflåd med en stinkende lugt. Det vil ofte hjælpe med daglig rensning af hundens ører og det er nødvendigt at behandle med et specielt præparat, da antibiotika ikke kan behandle infektioner med gærsvampe.

Bakterielle øre infektioner: Bakterielle infektioner har ofte også en meget dårlig lugt med et mere gulligt udflåd. Hvis der er tale om en kronisk tilstand vil øre rensning alene ofte ikke kunne klare problemet. Der vil være behov for behandling med antibiotika. Af og til kan der ses spredning til mellemøret, så det er nødvendigt med hurtig behandling ved øregangsbetændelse.

Forebyggelse af øregangsbetændelse klik her.

BESTIL TID TIL UNDERSØGELSE OG BEHANDLING HER>

STIL ET SPØRGSMÅL ONLINE OM ØREGANGSBETÆNDELSE HER>