Kastration af hingst 1

En kastration er en større operation, men med nogle få sikkerhedsforanstaltninger får din hingsteplag det bedre end nogensinde før.

En kastration er en bamhjertighedsgerning, der giver hingsteplagen mulighed for, at leve et liv uden frustration og med mere frihed og muligheden for at lege med sine aldersfæller.
dec2008-jan_-feb_-2009-082

Vejledning vedrørende kastration.

  • Kastration kan foretages på næsten et hvilket som helst tidspunkt i hestens liv, men kastration som 1 åring er ideelt.
  • Det er bedst, at hingstens vaccinationer er op to date inden kastrationen foretages.
  • Påbegynd let motion dagen efter kastrationen for at minimere hævelsen efter kastrationen.
  • Undgå stress i mindst 2 uger efter kastrationen.
  • Hold øje med blødninger og tegn på infektion i den første tid efter kastrationen.
  • Vent flere uger med at lukke den nye vallak ud til hopperne for at undgå uønskede drægtigheder.

Det kan måske være en dejlig tanke, at have en hingst, men der er rigtig mange fordele ved at have en rar vallak i stedet. Kastration er hverken umenneskeligt eller en ”forbrydelse” mod hesten. Kastration foregår for det meste uden komplikationer og giver hesten mulighed for et mere frit liv med mere tilfredshed mellem andre heste.

En hest kan kastreres på et hvilket som helst tidspunkt. Det er dog en god idé at gøre det tidligt I hestens liv, fordi yngre hingste ikke så let får blødninger efter kastrationen og i det hele taget kommer lettere ovenpå igen efter kastrationen.

Hvis hesten kastreres som unghest mellem ½ og 2 år vil dette forsinke lukningen af hestens vækstlinier og man får altså en højere hest ved tidlig kastration.

Hingsteføl på 4 -6 måneder kan også kastreres, bare testiklerne er nede i pungen og lette at finde.

Det er muligt, at en så tidlig kastration kan give en forvokset plag med tendens til at blive tyk.

De fleste hingste kastreres om foråret eller efteråret som 1 åringer. På dette tidspunkt har plagen nået det meste af sin voksenhøjde og nogle af vækstlinierne er så småt begyndt at lukke. I denne alder begynder plagene så småt at blive kønsmodne, hvilket er et anden godt argument for at kastrere dem på dette tidspunkt. Plagene er på dette tidspunkt som regel heller ikke begyndt at udvise aggressivitet og ved at fjerne testosteronet ved en kastration, er det mere sandsynligt, at man ender op med en rar vallak.

Ved 2 til 3 års alderen er hingsten fuldt kønsmoden. Testiklerne er nu meget større end tidligere, men kastration kan også foretages på dette eller et senere tidspunkt. Risikoen for komplikationer er dog større ved at vente til et senere tidspunkt. Der er større risiko for at eventuelt udviklet aggressivitet ikke forsvinder med kastrationen. Desuden er der større risiko for, at en ældre hingst (over 1 år) vil bedække hopperne i flere år efter kastrationen, muligvis resten af livet.

Operations metoder.
Ved kastrationen laves der et indsnit i pungen, hvorefter testiklerne fjernes ved, at sædstrengen og blodkarrene knuses med en såkaldt Sands tang. Ved den åbne operation bliver såret ikke syet efterfølgende. Herved kan såret dræne sig selv og det heler indefra og ud. De fleste kastrationer foretages med denne åbne procedure, fordi det er hurtigere, er billigere og kan foretages på hingstens opstaldningssted. Den ”åbne” kastration kan foretages på stående, sederet hest med lokalbedøvelse eller liggende under universel anæstesi.

Ved den lukkede operation syes såret efterfølgende. Ved den lukkede operation foretages kastrationen i fuld bedøvelse. Kastrationen tager længere tid at udføre og benyttes især hos ældre hingste og hingste med en stor lyskeåbning, fordi der er større risiko for komplikationer.

Den lukkede operationsmetoden anvendes også hos kryptokide hingste, såkaldte klaphingste eller urhingste (begge testikler mangler i pungen). Dette er en tilstand, hvor den ene eller begge testikler ikke er vandret ned i pungen. I de fleste tilfælde sidder testiklerne i lyskekanalen, men kan også sidde oppe i bughulen.

Se anden artikel om kastration af hingst klik her.

BESTIL TID TIL KASTRATION AF HINGST HER>