Hund alene hjemme

Problemer når din hund skal være alene hjemme.

Rigtigt mange hunde har problemer med at være alene hjemme. Det skyldes et adfærdsproblem hos hunden, som man kalder separationsangst, hvilket betyder, at hunden bliver meget utryg, når dens ejer forlader hjemmet.

Tegn på at din hund lider af angst ved at være alene hjemme:

Hunde, der lider af separationsangst, bliver særligt urolige, når de bliver efterladt alene hjemme. Graden af separationsangst varierer meget fra hund til hund. Nogle hunde bliver bange, blot de ikke kan se ejeren og følger konstant ejeren rundt i huset. Andre hunde igen kan nok være alene i et rum, men tjekker med jævne mellemrum om ejeren stadig er tilstede. Nogle hunde bliver først urolige, når ejeren rent faktisk forlader hjemmet.

Efter ejeren har forladt hjemmet kan nogle hunde straks udvise separationsangst, mens andre først viser den uheldige adfærd, efter ejeren har været hjemmefra et stykke tid.

Hvis din hund lider af separationsangst vil den f.eks. hyle, gø, savle eller løbe rundt uden af kunne ligge stille. Den vil måske kradse eller bide ting i stykker. Der kan også være tale om, at hunden besørger inden døre.

Når ejeren kommer hjem vil hunden med separationsangst være overstrømmende glad og hyle og løbe rundt i ring og forsøge, at hoppe op af ejeren. Dette vil hunden også gøre, selvom ejeren kun har været væk i kort tid.

Årsager til problemer med at være alene:

Årsagen til at den ene hund har problemer med at være alene hjemme, mens en anden hund ikke har det problem, er der ikke nogen, der kender med sikkerhed. Dog ved man, at hunde der har været mishandlet lettere udvikler separationsangst. Hunde, der ikke er ordentlig trænet som hvalpe med normal social kontakt til mennesker, har også forøget risiko. Atter andre hunde udvikler adfærden, hvis familien flytter et nyt sted hen eller f.eks. hvis ejeren får et nyt arbejde med nye arbejdstider.

Det er vigtigt her at forstå, at hunden udviser adfærden fordi den er bange og ikke fordi den forsøger at straffe ejeren når han/hun forlader hunden. Straf af hunde der er bange og lider af separationsangst er således helt forkert og vil med stor sikkerhed forværre problemet.

Løsning af alene hjemme problemet:

Den mest effektive løsning af alene hjemme problemer er en kombination af adfærdstræning, motion og angstdæmpende medicin eller kosttilskud. Det er vigtigt at forstå, at der er brug for alle tre elementer, da brug af kun det ene element med stor sikkerhed ikke vil løse hundens problem. Desuden er det vigtigt at forstå, at man ikke kan løse problemet på et øjeblik. Det vil tage et stykke tid, at træne hunden op til at være alene hjemme.

Alene hjemme træning:

Det er vigtigt at forstå, at hunde ikke er som mennesker. Hunden stammer ned fra ulven og når ulve observeres i naturen er de meget sociale dyr, der lever i flok. Ulve har brug for en hule, der er deres eget fristed og hvor de kan føle sig trygge. Når hunde skal være alene, er der derfor ingen ide i at give den adgang til hele huset eller lejligheden. Hunden skal have en plads, der er dens eget fristed og hvor den kan føle sig tryg.

Dette sted i hjemmet kan være en lille plads eller f.eks. et bur beregnet til hjemmet. Oplær hunden til at betragte pladsen eller buret som sit trygge fristed. Læs hvordan i vores artikel om burtræning af hunde her>

Anvender du en plads i hjemmet uden bur, kan du anvende samme fremgangsmåde som beskrevet i burtræningen.

Oplær hunden til selvstændighed:

Undgå at belønne hunden for at søge opmærksomhed. Ignorer hunden, hvis den er overstrømmende opmærksom på dig. Beløn kun hunden med godbidder og kæl kun for den, når den er helt rolig. Anvender du den fremgangsmåde, laver du en positiv forstærkning af den rolige afslappede adfærd hos hunden.

Beløn hunden når den er helt afslappet:

Når hunden er helt afslappet uden halen logrer og uden den trækker vejret med åben mund, er det tid til at klappe og nusse den eller give den en godbid. Når hunden efter mange gange har forstået, at den bliver belønnet for at være rolig ved siden af dig, er det tid til at fjerne dig lidt fra hunden. Dette gøres meget gradvist og hele denne procedure kan tage flere uger.

Rutiner når du skal til at forlade hjemmet:

Som mennesker har vi normalt en masse ting vi gør, før vi forlader hjemmet. Det kan f.eks. være at børste tænder, finde bilnøgler, tage frakke på m.m. Hunden opfatter hurtigt disse rutiner og begynder at blive nervøs, allerede når vi påbegynder disse rutiner. Her kan du træne hunden ved at udføre disse rutiner flere gange dagligt, men uden at tage af sted. Bliver hunden nervøs, når du laver showet, skal du blot ignorere den. Når den efter et stykke tid er helt rolig, når du laver de handlinger som du ellers laver når du skal af sted, er det tid til at rose den.

Lad være at pylre om hunden inden du skal forlade hjemmet:

Det bedste du kan gøre for hunden, inden du skal af sted, er at lade være med at tage kontakt til hunden de sidste 15 til 30 minutter inden du forlader hjemmet. Det er ingen god idé at sige farvel til hunden, da du så vil lave en procedure, hvor hundens angst for at være alene hjemme forstærkes.

Giv hunden anledning til at føle sig tryg:

Medmindre din hund bliver mere bange, er det en god ide at give den et lille rum eller et godt stort bur, gerne med overdækning den kan være i, når du forlader hjemmet. Mange hunde vil føle sig trygge i deres egen ”hule”.

Hvis din hund efter træning ikke kan efterlades alene hjemme, må du overveje at lade den blive passet af andre, når du ikke er hjemme.

Kan hunden derimod være alene i kortere perioder kunne problemet måske løses ved at du får en til at komme og gå en tur med hunden, mens du er hjemmefra.

Giv din hund noget at beskæftige sig med, når du forlader den:

Tænd eventuelt radioen på lavt lydniveau et godt stykke tid før du tager af sted og lad den kører, mens du er væk og du har en alene hjemme hund. Giv hunden f.eks. et aktivitetslegetøj som en buster cube at lege med, mens du er væk. Se f.eks. her et godt legetøj til en alene hjemme hund>

Men husk når du giver hunden et hundelegetøj, at den også af og til skal have adgang til at bruge det, når du ikke forlader hjemmet, da du ellers vil lære hunden, at du forlader hjemmet, når den får dette legetøj.

Undgå gensynsglæden:

Bliver din hund overstrømmende glad, når du kommer hjem, så ignorer hunden. Lad være at klappe og pylre om hunden, da du så vil forstærke denne tendens hos hunden. Ignorer den totalt og tag først kontakt til hunden, når den er helt rolig igen.

Motionér hunden:

Hvis din hund er bange for at være alene hjemme, kan en god gang motion hjælpe mange hunde. Motionér hunden en lille time to gange dagligt. Det vil bringe dens fysik og dens mentale tilstand i balance. En del af motionen kunne f.eks. være agility eller leg med bold og frisbee. Mange hunderacer er avlet til brugshunde og bliver de ikke mentalt og fysisk stimuleret i tilstrækkelig grad, vil der lettere opstå adfærdsproblemer.

Angstdæmpende kosttilskud og feromoner:

Zylkene kan give en vis dæmpning af hundens angst. Man kan populært sige, at det på hunden virker som et naturligt stesolid. Læs mere om zylkene her>

Feromoner er stoffer som hunden naturligt udskiller. Disse stoffer kan vi ikke lugte, men hunden kan. De findes i en syntetisk form.

Hos nogle hunde vil feromoner kunne nedsætte angsten for at være alene hjemme.

Konklusion:

Straf aldrig din hund fordi den er bange for at være alene hjemme. Dette vil kun gøre hunden mere bange. Ved rigtig træning og tålmodighed vil langt de fleste hundes angst kunne dæmpes væsentligt.