Få en renlig hvalp

Fire vigtige regler som hjælper din hvalp med at blive renlig.

1. Giv ofte din hvalp adgang til det sted, hvor du ønsker den skal besørge:

Når hvalpen er vågen kan du regne med, at den i værste fald skal besørge for hvert 30 til 45 minut og for at få en vellykket opdragelse kræver det, at du kan give hvalpen al den opmærksomhed i starten, det kræver, for at hvalpen ikke skal besørge inden døre. Du er, specielt hvis din hvalp ikke har adgang til et bur(hule), nødt til at følge den rundt i huset for at se, hvad den foretager sig og for at kunne give den øjeblikkelig adgang til dens toilet areal, så snart den har brug for det. Anvender du et bur til din hund, udnytter du samtidig hvalpens naturlige modvilje mod at besørge i dens eget opholdsrum. Læs mere om bur til hunde her>

Mens hvalpen er lille, det vil sige fra den er ca. 2 måneder til 3 måneder gammel kan det anbefales, at løfte hvalpen ud på det sted den skal besørge. I denne unge alder har hvalpen ikke særlig stor kontrol på sin blære eller tarm og det er derfor fornuftigt at løfte den ud hvor den skal besørge. Dette giver dig også mulighed for at rose hunden for at gøre det rigtige og undgå at den går på toilet det forkerte sted.

De situationer hvor det er formålstjenligt at løfte hunden ud er umiddelbart efter den vågner, lige efter den har spist eller drukket, når det er længe siden sidst hvilket vil sige ca. hvert 45 minut i starten, hvis den hyler eller bevæger sig hen til døren. Hellere lukke den ud en gang for meget end en gang for lidt.

2. Sørg for at rose og belønne hvalpen, når den tisser og gør stort det rigtig sted:

Det er her en god ting at finde en godbid som din hvalp særligt godt kan lide. Du skal så kun anvende godbidden i forbindelse med, at du oplærer hunden i at blive renlig. Godbidderne til dette brug skal selvfølgelig ligge i nærheden af det sted, som du ønsker din hvalp skal besørge på.

3. Afstraf aldrig din hvalp for de små uheld der vil ske.

Tager du din hvalp midt i et uheld så løft den hurtigt ud til dens toilet, men uden at skræmme hvalpen. Ros den derimod godt og grundigt for at gøre sig færdig på det rette sted. Lad være at gøre et stort nummer ud af rengøringen efterfølgende, Brug meget gerne en lugt fjerner for at hvalpen ikke skal gøre det igen det samme sted. Læs mere om lugt fjerner her>

4. Regelmæssig fodring og luftning.

Sørg for at fodre og lufte din hvalp på de samme tidspunkter hver dag. Hvis du fodre din hvalp på samme tidspunkter dagligt vil du fremme processen med at gøre din hvalp renlig. Nogle hvalpe skal på toilettet umiddelbart efter de har spist andre efter 30 minutter. Ved at fodre på regelmæssige tidspunkter kan du også hjælpe din hvalp på toilettet på de tidspunkter, som den skal besørge på. Dette vil lette oplæringen. Hvalpen skal have fri adgang til vand og det kan derfor ikke bruges på samme måde. Mange hvalpe skal også tømme sig efter leg og motion.

Hemmeligheden med at gøre din hvalp eller hund renlig er tålmodighed og vedholdenhed.

Det er helt normalt, at der kan ske uheld det første lange stykke tid. Husk at bruge meget tid sammen med din hund, så du kan komme til at rose den for at gøre det rigtigt.

Det er helt normalt, at der går op til et halvt år før hvalpen er helt renlig og i nogle tilfælde længere.