Elektrolytter til hest

Elektrolytter til hest. Fordele og mulige faldgruber.

Det er en stor fejl kun at give din hest elektrolytter, når du nærmer dig konkurrence dagen eller alene når det er varmt vejr:

Heste taber elektrolytter hver dag uanset om det er varmt eller koldt. De mister også elektrolytter uanset om de bliver trænet eller holder fri. Hesten kan derfor komme til at mangle elektrolytter, hvis den mister flere end den optager i en længere periode. Denne tilstand kan tageHest sveder, brug for elektrolytter til hest uger, ja i nogle tilfælde måneder, at rette op på. Så det er altså en rigtig god ide, at give din konkurrence hest elektrolytter hver dag.

Både mangel på elektrolytter, mangel på tilskud af balancerede elektrolytter og for mange elektrolytter kan alle give din hest problemer.

Hestens nyrer og elektrolytter:

Jo flere elektrolytter du giver din hest jo mere vil hesten forsøge, at udskille dem gennem sine nyrer for at holde kroppens saltindhold balanceret. Hvis hesten boks er drivvåd og hesten søger efter vand og drikker vand hele tiden er det et vink med en vognstang på, at du giver din hest for mange elektrolytter.

De vigtigste elektrolytter hos hesten:

Næst efter vand er elektrolytter en af kroppens mængdemæssig største komponenter. De vigtigste elektrolytter er natrium, kalium, klorid og calcium. Elektrolytter findes ikke i lige store mængder overalt i hestens krop. F.eks. indeholder de røde blodlegemer og nerveceller store mængder kalium, mens indholdet af kalium i blodplasmaet er lavt. Calcium indholdet i blodplasma er ligeledes lavt, mens det er højt i knoglerne og musklerne.

Hvordan ser elektrolytterne ud?

Elektrolytter består af en blanding af forskellige stoffer i deres saltform. Det mest kendte er kogsalt som er natriumklorid, men elektrolytter består også af kaliumklorid og f.eks. calciumcarbonat m.m. I alt foder findes der en vis mængde elektrolytter. Hø plus almindeligt fuldfoder vil normalt være tilstrækkeligt til at dække behovet hos heste som går på græs eller heste, som bruges til let arbejde.

Så mange elektrolytter mister din hest, når den arbejder:

Hesten taber elektrolytter konstant via urin, hestepærer gennem udåndingsluften og ikke mindst via sveden.
Jo hårdere din hest arbejder jo varmere vil den blive og desto flere elektrolytter vil den tabe via sveden.
Ser man på indholdet af elektrolytter i hestens sved, så indeholder en liter hestesved 3,5 gr. natrium, 6 gr. klorid, 1,2 gr. kalium og 0,1 gr. calcium.

Når man så tænker på, at en military hest kan svede omkring 10 liter sved pr. time på en varm sommerdag, vil det på 10 timer være 100 liter sved. I en sådan situation vil hesten miste et helt kilo elektrolytter. Typisk giver vi 25 til 100 gr. elektrolytter dagligt, så det vil derfor tage fra 10 til 40 dage at erstatte hestens tab af elektrolytter fra et udholdenhedsridt!!!
Dette er selvfølgelig i en ekstrem situation, men selv en hest der kun er i moderat konkurrence vil på en varm dag typisk svede 15 liter sved, hvilket ville give et tab af elektrolytter på ca. 160 gr.
Det vigtige i disse regne eksempler er, at gøre sig klart, at man ikke kan erstatte en hests tab af elektrolytter ved et enkelt tilskud. For det første vil din hest sandsynligvis ikke æde eller drikke alle de elektrolytter på en gang og for det andet ville den begynde at drikke en masse vand og de fleste af elektrolytterne ville blive skyllet ud med hestens urin.
Desuden vil en stor mængde elektrolytter på en gang kunne forstyrre hestens tarmsystem, med diarre til følge.

Øger eller nedsætter elektrolytter din hests præstationsevne?

Der er ingen tvivl om, at mangler din hest elektrolytter kan den ikke præstere optimalt. Simpel elektrolytmangel er en hyppig og ofte u diagnosticeret årsag til nedsat præstationsevne hos konkurrence heste. Heste der træner og konkurrerer regelmæssigt har brug for et tilskud af elektrolytter for at præstere optimalt.
Får hesten ikke tilstrækkeligt med elektrolytter, kan man se tilstande som mellemgulvs kramper, ømme muskler i form af rhabdomyolysis og tying up. Et lavt calcium optag over en længere periode vil desuden give din hest svage knogler og øge risikoen for knoglebrud.

Vand uden elektrolytter vil blot bevirke, at hestens nyrer vil udskille det ekstra vand. Gives der derimod et elektrolyttilskud samtidig i foderet, i hestens drikkevand eller via en pasta direkte i hestens mund vil vandet blive i hestens krop og den vil ikke blive dehydreret eller hvis den er dehydreret vil den kunne optage vand i kroppen igen.

Problemer ved for stort tilskud af elektrolytter:

Hvis du give din hest for mange elektrolytter vil hestens nyrer arbejde på at genskabe normale blodkoncentrationer af elektrolytter ved at udskille flere elektrolytter med urinen.
Et for højt tilskud vil hos en del heste også medfører, at de ikke æder så meget foder. De heste der alligevel æder foderet med det for høje elektrolyt indhold vil kunne få forstyrrelser i deres mave-tarmkanal i form af mild kolik og diarre. For stort indtag vil normalt øge hestens vandoptagelse og få den til at tisse mere end normalt.

Elektrolytter og mavesår:

Undersøgelser viser, at et stort tilskud af elektrolytter, især på kort tid kan fremkalde eller forværre et mavesår hos heste. Det er jo sådan set ikke underligt, da et mavesår jo er et åbent sår. Tænk blot på hvordan det ville føles, at få gnedet salt direkte i et åbent sår. Det ville virkelig gøre nas.

Hvad sker der ved underforsyning med elektrolytter?

Det skal understreges, at en underforsyning er meget mere almindelig end en overforsyning med elektrolytter.
Hvis din hest får for få elektrolytter vil din hest underpræstere og den vil ofte blive øm i sin muskulatur. Dette vil kunne påvises ved at hesten får forhøjede mængder af muskelenzymer i dens blod. Herudover vil den have en lang restitutionsfase inden den er frisk efter et hårdt arbejde eller en konkurrence.

Kan man måle om hesten får en passende mængde elektrolytter?

En blodprøve kan ikke bruges, da nyrene jo hele tiden laver et steady state i hestens blod. Selvom hesten er både overforsynet og underforsynet med elektrolytter vil blodværdierne være normale. Der er kun en pålidelig metode til at undersøge dette og det er en creatin clearence test, hvor man måler elekttolytindholdet i blodet i forhold til elektrolytindholdet i hesten urin. Dette er dog en omstændig metode, men dog muligt.

Hvilke type elektrolytter skal du så bruge til din hest?

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken type elektrolytter du giver til din hest i relation til hvilket arbejde den udfører. Der er rigtig mange produkter på markedet.

Elektrolytter med glukose:
I disse typer er der tilsat glukose for at øge smagbarheden. Dette gør så til gengæld, at der relativt ikke er så mange elektrolytter pr. enhed i det færdige produkt. Der var engang man troede, at der skulle være glukose tilstede for at hesten kunne optage elektrolytter, men det er der ingen undersøgelser, der kan bekræfte.

Forskel på hesten arbejde:
Ingen elektrolyt præparat kan være ideel til både heste der udfører sprint arbejde, som væddeløb og til heste, der f.eks. udfører udholdenhedsridt.
Ved udholdenhedsridt bliver blodet generelt mere alkalisk, hvilket har bevirket, at der i nogle elektrolytblandinger er tilsat citrat for at reducere pH i blodet.
Hos væddeløbsheste bliver blodet mere surt ( lavt pH). Dette er årsagen til at der i nogle blandinger findes bikarbonat, som kan hjælpe til med at neutralisere syren.
Et godt råd er altid at læse indholdsdeklarationen grundigt for at sammenligne de forskellige produkter.

Hvornår skal hesten have sine elektrolytter?

Nogle tror, at heste kun skal have elektrolytter i træningsperioden og absolut ikke på konkurrencedagen.
Atter andre tror at hesten skal have dem umiddelbart før og under konkurrencen.
Generelt vil jeg advare mod kun at give din hest elektrolytter i forbindelse med konkurrence, da du så selv beder om problemer. Hvis hesten får så mange elektrolytter lige før den skal konkurrere kan det være uheldigt p.g.a. mulige mavesmerter, dehydrering (trækker væske ud i tarmen) med meget mere.

Giver du derimod din hest elektrolytter regelmæssigt, kan den sagtens undvære elektrolytter på konkurrencedagen, når vi lige ser bort fra ekstreme udholdenhedsridt.

Som det ses af ovenstående er det slet ikke ligegyldigt hvilke og hvordan elektrolytter gives til heste.
Der findes mange forskellige og jeg kan kun opfordre til at studere dem nøje. I vores netbutik har vi et bredt udvalg som du kan studere på dette link her>

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os og få et råd til brug af elektrolytter til lige netop din hest. Dette gøres bedst via mail.