Behandlingsmuligheder ved pollenallergi hos hest

Noget om hvordan heste med astma kan behandles.

Subject:
Spørgsmål

Message:
Hejsa. Jeg mener, at jeg tidligere har set på jeres hjemmeside, at man kunne stille spørgsmål til jer, men måske husker jeg forkert?
Mvh
Charlotte

Hej Charlotte Jo det er  du velkommen til.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Det lyder dejligt! Jeg er bare interesseret i hvilke behandlingsmuligheder I bruger i ft pollenallergi hos hest? Vi har en fantastisk hest, som desværre har pollenallergi – hver forår sommer bliver den påvirket og vil ikke arbejde (stopper, slår med hovedet, pruster) og har nu forsøgt med alnok samt nostrevet i flg, aftale med egen dyrlæge og med en virkning, men ikke fuldstændig (ind imellem ca. 60%). Vi er blevet foreslået binyrebakhormon i 14 dage – Equisolon. Jeg vil høre, hvordan I normalt behandler det? Jeg følger jeres side meget og læser jeres nyhedsbreve, trods at jeg bor langt væk, men I har så mange gode oplysninger! Jeg synes også, at det betyder meget, at I har muligheder for, at man kan købe gode produkter på jeres netbutik.

Vi ønsker så meget at hesten bliver ridelig, men det skal være på dens præmisser og den skal have det godt med det!

Hej Charlotte

Det er altid en udfordring, at have en hest med luftvejsallergi. Sygdommen kan nemlig ikke helbredes. Det bedste man kan opnå er at dæmpe symptomerne. Nostril Vet som du beskriver ligger en blokade i  næseslimhinden og har en vis effekt.
Desuden er der mange heste som reagerer positivt på et tilskud af Equistro Secreta Pro Max.

Går vi over til egentlig medicin er der principielt to lægemidler, der har effekt.
Det ene er binyrebarkhormon som din dyrlæge foreslår. Dette kan være i form af Equisolon som gives gennem munden og er en længerevarende kur, men det kan også gives som injektion, hvor der er forskellige præparater som er anvendelige.
Den anden mulighed er en såkaldt betablokker. Det er medicin som får den glatte muskulatur (den muskulatur som ikke er under viljens kontrol) i hestens luftveje til at slappe af. Ved pollenallergi og astma er denne muskulatur krampagtig trukket sammen, hvilket giver besværet vejrtrækning og hoste hos hesten. Betablokkere gives i de fleste tilfælde som en kur i hestens foder. Her er typiske handelsnavne på medicinen f.eks. Ventipulmin og Equipulmin.

En anden mulighed er at give hesten en inhalationskur som du måske kender det fra astmapatienter. Her skal bruges en inhalator beregnet til heste. Dette kan være en forholdsvis lille smart en eller en stor en med kompressor, hvor hesten kan få flere typer medicin på én gang.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.