Termografi af hund

Hvad viser en termografi af en hund?

Hvad vil du spørge om?
Termografering

Skriv dit spørgsmål her
Er interesseret i at vide hvad præcist det er termografering viser.
Hvis et område fx er rødt, hvordan kan man vide at der kan være tale om en inflammation, for hvad er normal? Kan man sige om der er en standard “rask”-farve? Jeg spørger fordi jeg undrer mig om termografering kan hjælpe mig til at finde ud af hvad der er galt med min hund (aktiv australsk kelpie), som helt sikkert har et problem et eller andet sted på ryggen/venstre side (sensitiv for berøring), som giver problemer med især venstre bagpart/styring af bagkrop.

Røntgen viser ingenting. Han har været igennem kiropraktik massage uden resultat. Ingen steder får jeg en diagnose eller en genoptræningsplan. Og jeg ønsker ikke at pensionere en kun 5 år
gammel hund. Derfor søgte jeg efter termografering, da jeg godt kender teknikken. Jeg har dog brug for at vide om det kan give migsvar, så jeg kan komme videre.
Håber du har tid til at svare.
Mvh
Therese

Hej Therese

Termografi måler overflade temperaturen og intet andet. Temperaturen vises så i en farveskala på termografi apparatet. Blå er f.eks. koldt og rødt varmt. Herimellem er der en hel række farvenuancer.
Der er således ikke en rask og en syg farve. En termografisk undersøgelse egner sig bedst til, at måle forskelle. Det kunne f.eks. være forskellen mellem forbenene på en hund. Er der på det ene ben et område med en højere temperatur en på det tilsvarende sted på det andet ben, så er det her man skal koncentrere sig om yderligere undersøgelser. Termografi kan også finde såkaldte cold spots. Områder der er koldere end tilsvarende steder på det modsatte ben.

Et varmt sted vil oftest indikere en inflammation i bredeste betydning. En inflammation et sted vil nemlig give forøget blodtilførsel til dette sted og dermed gøre det varmere. Et koldt sted kunne tyde på nedsat blodtilførsel.

Termografi kan sagtens bruges til at undersøge ryggen på din hund, men det stiller ingen diagnoser i sig selv. men kan af- eller bekræfte om der er noget galt.
Der er dog et lille men ved brug af termografi til dyr. Nemlig deres pels. Pelsen kan være meget uens henover dyrets krop. Dette gør termografien usikker på behårede dyr. Ideelt skal dyre barberes helt ned på de områder man ønsker at lave en termografisk undersøgelse på.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej Ole

Tusinde tak for dit svar. Du bekræfter mig i at det kan være en usikker metode. Desværre er det ikke lykkedes mig at finde en dyrlæge på Sjælland som benytter termografi, så det ligger ikke lige for at prøve det for at komme nærmere min hunds problem. Jeg har taget fat i en kompetent kiropraktor, som også kan behandle med akupunktur.
Igen tak for dit hurtige svar.
Mvh
Therese