Stereotypi hos hund

Stereotypi hos hund hvad er det?

Hvad er en stereotypi hos hund?

Stereotype adfærd har længe været kendt hos hunde og omfatter lidelser som jagt efter fluer, der ikke er der, jagt efter hundens egen hale, slikkesår, gnaven i sig selv, gåen formålsløst i ring og uhensigtsmæssig gøen.Mange af disse lidelser kan være meget irriterende til ejeren og nogle af dem kan også resultere i hunden påfører skade på sig selv. Behandlingsresultaterne er i en del tilfælde nedslående, da det kan være rigtigt vanskeligt at behandle stereotypier.

En stereotypi hos hund er defineret som vedvarende, gentagne adfærdsmønstre, der ikke har nogen indlysende mål eller funktion. Udtrykket henviser derfor til udseendet af en adfærd, uanset dens årsag. For nylig, er udtrykket obsessiv-kompulsiv sygdom (OCD) blevet brugt til at henvise til adfærdsmæssige abnormiteter hos hunde og andre kæledyr, der falder ind under kategorien af stereotyp adfærd. Udtrykket OCD er anvendt i human medicin om stereotype adfærd forårsaget af en ændring i metabolismen af serotonin og endogene opioider, som er nogle stoffer som dannes i hjernen.

Hvordan finder man ud af hvad årsagen er til hundens stereotype adfærd?

Som med andre adfærdsmæssige problemer er det første skridt, når man forsøger at stille en diagnose (finde årsagen) at fastslå, om den stereotype adfærd er forårsaget af et medicinsk problem. Hvis hunden kan distraheres til ikke at udfører den stereotype adfærd og kun udfører adfærden under visse omstændigheder, er det usandsynligt, at adfærden har en medicinsk årsag.

Alternativt, hvis hunden ikke kan distraheres fra udfører den stereotype adfærd, er det sandsynligt, at tilstanden skyldes en medicinsk problem. Men det må understreges, at adfærdsforstyrrelser som følge af medicinske årsager kan være påvirkelig over for miljøforandringer og derfor er ovenstående kriterier er ikke altid sikker.

Forekomsten af andre kliniske tegn ved generel undersøgelse er derfor også et vigtigt kriterium.

Medicinske problemer, der kan forårsage stereotype adfærd:

Psykomotoriske epilepsi refererer til forekomsten af bizarre adfærdsmæssig aktivitet som stereotype adfærd med eller uden et egentligt anfald og på grund af sygdomme, der rammer det limbiske system og/eller tindingelappen (Specielle områder i hundens hjerne).

Sygdomme der forårsager psykomotoriske anfald omfatter, f.eks. blyforgiftning, hundesyge, traume, svulster, sygdomme overført med flåter og visse leverlidelser

Når der ikke er en medicinsk årsag til hundens stereotypi:

Hvis alle de ovenstående muligheder er udelukket så har hundens problem enten har ingen medicinsk årsag eller også lider den af OCD. Stereotypi med uden medicinsk årsag kan medføre angst eller være en tillært adfærd. Stereotypi kan opstå – eller i det mindste blive vedligeholdt – ved at ejeren ubevidst styrker hundens stereotype adfærd. Især hvis ejeren giver hunden opmærksomhed, når den udfører adfærden kan det for hunde opfattes som en belønning og dermed kan hyppigheden af adfærden øges. Hvis dette er tilfældet, kan stereotypien blive en opmærksomheds skabende opførsel hos hunden.

Stereotypi kan også skyldes frygt og angst, og medicinsk behandling eller behandling med angstdæmpende kosttilskud kan være nyttig i disse tilfælde.

Følg disse råd, hvis du har en hund der udviser stereotyp adfærd:

  1. Få lavet en undersøgelse hos dyrlægen, så du sikrer dig, at der ikke er en medicinsk årsag til din hunds adfærd.
  2. Pas på, at du ikke kommer til at belønne din hund for dens stereotype adfærd. Ignorer den når den udfører adfærden og beløn den, når den ikke udfører adfærden.
  3. Giv den et angstdæmpende tilskud. Du kan se hvilke muligheder der er ved at følge dette link her>

Videoen herunder viser et typisk eksempel på en hund, der udviser en stereotyp adfærd: