Skab hos frieser

Frieser med skab.

Skriv dit spørgsmål her
Hej Gæum Dyreklinik ?
Jeg har i september købt en frieser hoppe. Jeg prøver så vidt muligt at sørge for hun ikke går i for meget mudder.

Den sidste uges tid vil hun ikke have jeg renser hendes baghove når jeg tager i hendes ben sparker hun meget hårdt jeg er blevet bange for hun kan ramme mig i hovedet hun har sparket mig på benet.

Jeg skyller hendes ben hvis de er meget mudderet og tørre dem så godt jeg kan med et håndklæde.

Hun er begyndt at stå op stampe med bagbenene både ude
og inde i boksen. Tit kan jeg hører inde fra stuen at hun står og stamper i stalden?? jeg har også opdaget at hun på begge
bagben har sår og når jeg rører ved hendes ben kan jeg mærke
der også er sår skorper.

De steder hun har sår har jeg smurt zinksalve på og baby pudder og de sår er helt tørre nu☺

Jeg har læst mig til at det er skab mider hun har? hvad tror du?Nu er mit spørgsmål så om jeg skal ringe til min dyrlæge eller om jeg
selv kan få de mider væk?

Jeg har læst man kan sprøjte hesten med Frontline spray og jeg har også købt det i dag.

Virker det og hvordan gør jeg. Skal hendes ben være våde eller tørre og hvor sprøjter jeg det på og hvad med de sår hun har??

Hvad kommer skab af?? Jeg renser hendes boks hver dag og hun står på halm. Er der noget foder eller tilskud jeg kan give hende så ikke hun får det igen.

Har også hørt man kan smørre hendes ben ind i olie?
På forhånd tusind tak for svar??

Mange hilsner fra Malene?

Hej Malene.

Der er ingen tvivl om, at din hest lider af fodskab. Det er helt karakteristisk, at det er heste med langt hovskæg, der oftest angribes af sygdommen. Det er endvidere et meget sikkert symptom, at hesten står og stamper i gulvet. Det gør den fordi det klør afsindigt meget.
Fodskab forårsages af en mide, der hedder Choriioptes Equi.
Din dyrlæge kan sprøjte din hest et par gange med 3-4 ugers mellemrum med et middel fra en stofgruppe, der hedder Ivermectiner.
Dette er meget effektivt.
Skab kan også behandles med Fipronil, som er det aktive stof i Frontline spray eller det billigere alternativ Effipro spray.
Det bedste er at starte med at klippe/barbere hårene væk. Herrefter gennemblødes de angrebne områder med sprayen og her skal du være meget rundhåndet med midlet.
Behandlingen skal du gentage mindst 3 gange med 8 dages mellemrum, så du også får ramt de mideæg de udklækkes efter den første og anden behandling.
NB: Husk at hesten skal udtages fra konsum efter behandlingen, da både det din dyrlæge kan sprøjte med og frontline ikke er registrerret til heste.
Dette kan du gøre ved at bruge den side i dit hestepas, som er beregnet til dette.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen