Ormekur/blodorm/resistens hos heste.

Bør alle heste behandles en til to gange årligt med ormekur?

Hej

Jeg er faldet over en artikel fra 2014, skrevet at Gærum Dyreklinik. Den handler om blodorm og dyrkningsmetoden der ikke er sikker. I den forbindelse har jeg et par spørgsmål.

Er det rigtigt opfattet, at Gærum Dyreklinik anbefaler at give ormekur til heste to gange årligt, uden at lave gødningsprøver først. Ormemidler kan jo købes i Tyskland uden recept, har jeg ladet mig fortælle.

Hvordan med resistensudvikling, hvis der gives ormemiddel fast 2 gange om året?

Hvor mange heste dør årligt en smertefuld død pga. blodorme?

Med venlig hilsen

Pia

Hej Pia

Jeg vil anbefale, at der som minimum en gang årligt foretages en behandling af hele hesteholdet med et Ivermectinpræparat.

Jeg vil under ingen omstændigheder anbefale at der hentes ormemiddel ulovligt i udlandet.
Måden at foretage behandlingen på er i samråd med din dyrlæge at gøre det i tilslutning til en ægtælling, vor der er påvist æg hos de fleste heste.

Her vil du nok i dialog med din dyrlæge kunne få ormemiddel til hele hesteholdet en gang om året, netop henset til en udryddelse at blodormen.

Med hensyn til resistensudvikling. Hvis det gøres som ovenstående skitseret vil du ikke oparbejde resistens hos ormene, da der jo kun er tale om en enkelt behandling årlig. For at få resistens vil der normalt skulle flere behandlinger til.

Hvor mange heste der dør af blodormen ved jeg ikke, da der ikke er nogen statistik over det, men der er ingen tvivl om, at det forekommer.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej Ole

Tak for svar.
Skal lige forstå det ret. Du skriver, at der som minimum en gang årligt skal foretages en behandling af hele hesteholdet. Efterfølgende skriver du, at det skal gøres i tilslutning til en ægtælling, hvor der gives, hvis flertallet af heste har påvist æg.

Hvis der ikke er orm hos de fleste heste, men kun 1 ud af 4 f.eks. Anbefaler du så også minimum 1 gang om året?

Jeg har fået lavet ægtællinger 2 gange om året på alle mine heste de sidste 9 år og behandlet de heste der havde behov. Nu står jeg for at skulle flytte til en stald, hvor der uden ægtælling, gives ormekur til alle heste 2 gange om året. Det har de gjort i mange år, og det bekymrer mig i forhold til resistensudvikling. Overvejer alene af den grund, at finde et andet sted.
Er jeg for pylret?

Mvh.

Pia

Hej Pia

En gang årligt til alle heste. Ægtælling for at vide hvor man er generelt set. Den ene gang for at udrydde blodormen.
Vil altid anbefale Ægtælling et par gange årligt, men den ene gang skal, hele hesteholdet behandles med ivermectic holding ormemiddel for at undgå den meget farlige blodorm. Dette vil ikke give resistensudvikling, når behandlingen foretages så sjældent.
Resistensudvikling opstår når der behandles hyppigt.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.