Hund spiser mærkelige ting

Det kaldes pica når en hund spiser noget, der normalt ikke betragtes som spiseligt.

Hvad vil du spørge om?
Skriv dit spørgsmål her
Hvorfor spiser vores husky min kones trusser han er snart 2år

Hej Michael

Når en hund spiser ting og sager som vi normalt ikke finder spiselige kaldes tilstanden for Pica.
Der kan være flere årsager til, at en hund udvikler Pica. Det kan f.eks. være:

1. Angst:
Angst hos hunden kan give sig udslag i mange forskellige adfærdsforstyrrelser. Specielt seperationsangst kan gøre, at hunden begynder at spise underlige ting som f.eks. plastic, tøj, sten og ja trusser. Hvis der er tale om seperationsangst vil handlingen normalt kun foregå når hunden er alene hjemme.

2. Kedsomhed:
Hunden kan udvikle Pica som et forsøg på at opnå din opmærksomhed fordi den keder sig.

3. Konkurrence:
Hvis du f.eks. forsøger at tage en legering eller andet fra hunden. Det kunne f.eks. være et legedyr, kan hunden godt for at du ikke skal tage legedyr æde det i stedet for. Her er der ikke tale om egentlig Pica, da hunden normalt ikke æder legedyr, men kun gør det for at du ikke skal få fat i det.

4. Pica der er uforvarende:
Her kunne et eksempel være en ispind med lidt is på. Hunden snupper det hele inklusive ispinden. Dette er en form for pseudo pica.

Hvad du kan gøre ved pica:

Den tilfældige pica kan løses ved at du sørger for at fjerne de ting hunden kan komme til at æde. Her f.eks. ispinden og legedyret.
Den egentlige pica som skyldes angst og kedsomhed kræver lidt mere.
Her skal du sørge for at din hund får masser af motion og træning som du belønner så hunden kan få brugt både sin krop og sin hjerne. Dette kan nedsætte hundens stress niveau og hjælpe den med at slappe. Det foder som hunden ikke får under træningen kan du så give den via legetøj som hunden skal bruge sin hjerne for at få fat i. Dette kunne f.eks. være en buster cube, en dog maze og lignende.

Tænk i det hele taget på hvordan du i videst muligt omfang kan give din hund et stress løst liv.

Det skal nævnes, at der i meget sjældne tilfælde kan være en underliggende sygdom som årsag til Pica. Dette kan være en hjernelæsion, en tilstand som kaldes eksokrin pankreas insufficiens (mangel på de enzymer bugspytkirtlen udskiller) eller en portosystemisk shunt.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.