Forskellen på pre og probiotika

Hvad er forskellen på PRO- og PRE-biotika?

En øget fokus på produkter til hunde og katte som kan bidrage til en sund fordøjelse og dermed et godt alment velbefindende betyder at flere og flere produkter kommer på markedet nogle med fokus på indholdet af PREbiotika og andre med indhold af PRObiotika. Men hvad er forskellen og er det ene bedre end det andet?

Probiotika er levende mikroorganismer, som findes i tarmkanalen hos alle mennesker og dyr. Der er som udgangspunkt flere organismer i tarmen, end der er celler i resten af kroppen. Disse gode bakterier er især nødvendige for fordøjelsen af næringsstoffer samt balancen i tarmens mikroflora. De udøver deres effekt på flere måder.

Konkurrence om næringsstoffer: både de gode og dårlige bakterier udnytter de samme næringsstoffer, så jo flere gavnlige bakterier der er til stede, jo færre næringsstoffer er tilgængelige for de dårlige bakterier.

Konkurrence om plads: mange skadelige bakterier i tarmen er afhængige af at hæfte fast til tarmvæggen for at undgå at blive skubbet ud når tarmen bevæger sig. Da der kun er et begrænset antal vedhæftningssteder tilgængelig, vil et øget antal gavnlige bakterier eller probiotika resultere i færre vedhæftninger af skadelige bakterier.

Stimulering af immunforsvaret: ca. 70 % af immunforsvaret kommer fra fordøjelseskanalen, og probiotika stimulerer produktionen af antistoffer og flere andre komponenter, som er nødvendige for et normalt og velfungerende immunsystem.

Direkte antimikrobiel effekt: produktionen af mælkesyre giver ugunstige forhold for de skadelige bakterier, idet de trives bedst i et miljø som ikke er så surt.

Hvordan kommer prebiotika så ind i billedet? Prebiotika er ikke-fordøjelige kulhydrater, der fungerer som selektiv næringskilde for probiotikaen, og derved fremmer væksten og aktiviteten af de gode bakterier. Disse komplekse kulhydrater kan modstå mavesyren og når derfor intakte frem til tarmen, hvor de nedbrydes af de probiotiske bakterier. Prebiotika reducerer også pH i tyktarmen grundet produktion af frie fede syrer, hvilket også er med til at fremme væksten af probiotika, da de foretrækker et mere surt miljø. Prebiotika er altså nødvendigt for probiotikaen, men hvor PRObiotika er levende bakterier er PREbiotika blot bakteriernes næringskilde.

Ved at tilføre probiotika opnås et større antal gode bakterier i tarmen og dermed sikres de mest optimale forhold for fordøjelsen og dyrets almene velbefindende. Og et sundt dyr er et glad dyr!!