Sådan forebygger du sommereksem

Din hest lider af sommereksem, men hvordan forebygger du det?

Undgå, at din hest bliver udsat for mitter i videst muligt omfang:

 1. I tusmørket, når solen står op og solen går ned: Mitterne er mest aktive i tusmørket. Du kan undgå mange mitteangreb på din hest alene ved at tage den på stald, når mitterne er mest sultne. Husk at lukke stalddør og vinduer så mitterne ikke får adgang til stalden. Desuden er det værd at huske, at mitterne har toppunkt i maj og september måned. Du kan også hænge en cirkulerende ventilator op i hestestalden. Denne skal sættes i skyggen og din hest vil elske dig for den.
 2. Undgå, at mitterne invadere din hestestald: Hold stalden fri for gødning og forrådnede plantedele. Hold i det hele tage stald og fold så ren som muligt, da gødning m.m. tiltrækker fluer og mitter.
 3. Undgå steder med mange mitter: Nogle lokaliteter har meget bedre betingelser end andre for mitterne. Steder med læ og vand vil alt andet lige have flere mitter end åbne steder med meget vind og blæst.

Beskyt din hest med en barriere mod mitterne:

 1. Mittedækkener og lignende:

Brug insekt repellerende midler:

 1. F.eks. Equisit forte, flymax derm og lignende.
 2. Hvidløg: Hvidløg vil virke mod sommereksem hos en del heste. Dette skyldes at hvidløg i hestens foder giver hestens hud en ubehagelig smag for mitterne.

Hvad du kan gøre ved din hest:

 1. Hold hesten ren: Husk at vaske din hest efter rideturen, specielt hvis den er svedig. Hold i det hele taget hesten ren, da skidt og sved tiltrækker mitter og andre insekter. Er hesten meget beskidt, brug da gerne en shampoo også. Husk også at vaske eventuelle dækkener. Ha´ gerne 2 dækkener til din hest. Et hesten bruger og et der vaskes, så der altid er et rent dækken til hesten.
 2. Hestens kløe tærskel: Kløetærsklen er den tærskel som skal overskrides før hesten begynder at klø sig. Ved sommereksem ses kløe typisk på man og hale. Det er mitternes spyt som hesten reagerer på og bliver allergisk overfor. Du kan hæve kløetærsklen med f.eks. Itch stop salve complete, eller Equidoux.

Giv din hest hørfrø og olie:

 1. Hørfrø i hestens foder nedsætter hestens allergi mod mitternes spyt: Der er udført en undersøgelser som viser, at hestens allergi overfor mitternes spyt dæmpes ved at tilsætte hørfrø til hestens foder. Dosis af hørfrø skal her være 4-500 gr. dagligt i 42 dage til en hest på 500 kg.
 2. Olie i foderet: Styrke både hud og hårlag samt har positive effekter på inflammationer. Prøv f. eks. Equioil.

Undgå sukker i hestens foder eller godbidder:

 1. Godbidder med en masse sukker og fodermidler som f.eks. melasse bør ikke gives til heste som lider af sommereksem. Nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor tilstanden forværres af sukkerstoffer eksisterer ikke, det er blot en praktisk erfaring.