Wrap kontra hø til heste

Nogle heste tåler ikke wrap så godt.

Kære Gærum Dyreklinik

Tak for de mange letforståelige og videnskabeligt velfunderede artikler, I lægger på nettet.
Jeg kan ikke finde ud af, hvor jeg kan  – og må?  stille spørgsmål på jeres hjemmeside, så nu skriver jeg her:

Min hoppe får tit mavekneb og efter en masse dyrlægeundersøgelser er hendes diagnose vistnok nyre-milt-ligament-hernie.
Jeg er selv overbevist om, at det kommer, når nu får halm eller wrap – især hvis det er vådt, klistret og dejligt syrligt lugtende.

Kan det være rigtigt?
Hvorfor danner halm og våd wrap mere gas i hendes tarme?
Betyder ph-værdien i stråfoderet noget for tarmens bakterieflora, når det jo passerer gennem mavens syrebad, inden det når tarmene?
Ændrer wrappens ph-værdi sig, ved at den våde wrap tørrres, så den ikke mere er klistret og den syrlige duft forsvinder?

På forhånd tusind tak for svar

Jeg har forsøgt at melde mig til jeres nyhedsbrev om heste – ved ik om det er lykkedes.

Mange hilsner

Birte Vinther

Hej Birte

Hvis det er det du oplever, at din hest får ondt, når den får halm eller wrap så er det sådan det er. Det er imidlertid ikke normalt hos heste,men derfor kan det sagtens være det der er tilfældet med lige netop din hest.

Hvis din hest får ondt i maven og det er på grund af øget gasdannelse, så skydes dette, at der fremvokser flere gasproducerende bakterier i hendes tarmkanal ved denne fodring.

Ja, pH værdien har stor betydning for bakteriernes sammensætning også selvom det skal passere mavens sure indhold først. Dette skyldes, at f.eks. et højt pH i foderet (basisk foder) vil neutraliseres en del af mavesækken syre, så det maveindhold som passere ud i tarmene vil have et højere pH end hvis hesten havde fået et surt foder. Dette vil så igen påvirke mikroorganismerne i især tyktarmen.

Hvis du tørrer en våd wrap inden du giver den til hesten vil du få en muggen wrap og det er slet ikke godt til en hest, så lad endelig værre med det.

Generelt kan jeg sige, at wrap er et ganske udmærket foder til heste. Dog er det min erfaring, at ca. 10% af hestene ikke tåler wrap særlig godt. Det jeg oftest ser, er at de får diarre. Her hjælper det normalt med det samme, hvis man skifter til almindelig hø eller eventuelt lucerne.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Kære Ole

Tusind tak for mange svar på komplicerede spørgsmål.

Bedste hilsner

Birte Vinther