Vitaminer og heste

Kan en hest få for mange vitaminer?

Vitaminer er defineret som organiske stoffer, der er nødvendige for en korrekt ernæring af planter og dyr. Indtaget i små mængder, fungerer vitaminer som coenzymer og forstadier til coenzymer i reguleringen af mange metaboliske processer.

Nogle vitaminer skal hesten have igennem foderet, mens andre vitaminer produceres i kroppen.

Ikke alle dyrearter er i stand til at producere de samme vitaminer, hvilket er en af grundene til at foder og vitamin/mineralsupplement beregnet til én dyreart ikke nødvendigvis er egnet til en anden dyreart.
Heste har brug vitamin A, B, C, D, E og K for optimal sundhed. De nødvendige mængder er små, men effekten er vigtig. For nogle vitaminers vedkommende er for meget af vitaminet i hestens foder lige så slemt som for lidt. I de fleste vitamin og mineralblandinger er sammensætningen og mængderne optimale til heste, såfremt det er en hesteblanding, man har valgt. Dette bevirker så, at der ikke er tale om gætværk, når mængden og typen skal vælges.

Vitamin A:

Vitamin A og dens forløber, beta caroten , optages med hestens foder. Det er et af de fedtopløselige vitaminer, hvilket betyder, at det nemt oplagres i kroppen. Heste får vitamin A ved at spise frisk græs og hø af god kvalitet. Vitamin A, der ikke anvendes straks gemmes i hestens lever, og dette lager kan heste så trække på i vintermånederne, når der ikke er græs til rådighed.

Vitamin A anvendes til at understøtte øjets funktion, reproduktion og giver sunde knogler, hud og muskler. Et foder som mangler vitamin A kan forårsage problemer med brunst og ifoling, give øget risiko for infektion, give defekter i knogler og muskler under opvæksten, en kedelig pels og øjenproblemer og natteblindhed.

For meget A-vitamin producerer nogle af de samme tegn, samt vægttab og neurologiske problemer.

B vitaminer:

Det vi kalder vitamin B er faktisk et kompleks af flere stoffer, herunder niacin, thiamin, biotin, cobalamine, folacin, riboflavin, og pantothensyre. Da vitamin B er et af ​​de vandopløselige vitaminer, bliver et overskud ikke ophobet i hestens krop. Dette betyder så, at hesten skal have tilført B vitaminer løbende og at B vitaminer ikke er giftige, fordi overskydende B vitaminer udskilles i stedet for at blive oplagret. B-vitaminer dannes i hestens krop enten fra organiske forbindelser i andre fodermidler eller af de mikroorganismer, der lever i hestens tarm. Heste på et normalt foder har normalt tilstrækkelige mængder af alle B vitaminerne og forgiftninger er aldrig blevet rapporteret.

C vitamin:

Et andet vandopløseligt næringsstof er C-vitamin, eller ascorbinsyre. Mennesker drikker citrussaft for at få C-vitamin, men hestens lever er i stand til at danne dette næringsstof fra glukose. C-vitamin er nødvendig for korrekt dannelse af knogler, tænder, og kollagen, og det er også en kraftig antioxidant, der beskytter cellemembranerne fra den skadelige virkning af frie radikaler.

Ældre heste og dem, der har været syge eller heste under stress kan have gavn af lidt mere vitamin C. Der er en lille risiko for overforsyning, fordi dette vitamin optages dårligt fra mave-tarmkanalen og overskydende vitamin udskilles i urinen.

D vitamin:

Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, der bliver produceret i huden, når heste udsættes for sollys. Det er også fundet i hø, men aftager efterhånden som høet har ligget på lager. D vitamin er vigtigt for korrekt skelet udvikling hos unge heste og hjælper med at regulere calcium og fosfor hos voksne dyr. For lidt D-vitamin fører til knogle deformiteter, mens overforsyning kan forårsage stivhed i led og muskler, aflejring af calcium i hestens indre organer, og endda død.

E vitamin:

E-vitamin findes i græs og frisk hø, men niveauet falder efterhånden som høet lagres. Alfalfa hø er en bedre kilde til E vitamin end græs hø. Dette fedtopløselige vitamin har en vigtig funktion som antioxidant og understøtter også funktionen af hestens nervøse, immune, og reproduktive systemer. Heste, der ikke får nok vitamin E kan vise muskler rysten, svaghed, og atrofi. Mangel er karakteriseret ved øget træthed og tab af muskelstyrke. Heste synes at være tolerant over for høje niveauer af dette vitamin.

K vitamin:

K vitamin er nødvendig for korrekt blodstørkning og dannes i hestens stortarm og findes også i hø. Under normale forhold, er det sjældent, at en hest til at udvikle en mangel, men tarminfektioner, der forstyrrer den bakterielle population i tarmen kan kompromittere produktionen af vitamin K.

Græsning på en sød kløver holdig mark kan også føre til et lavt niveau af vitamin K. Dette kan give symptomer på indre blødning, blege slimhinder, og en uregelmæssig hjerterytme.

Som græssende dyr, får heste naturligt opfyldt deres behov for vitamin ved indtagelse af græs eller hø. Hesteejere bør give så meget græs af god kvalitet som muligt og give hø, der ikke har været opbevaret i mere end et par måneder om muligt. De fleste fuldfoder blandinger til heste indeholder de korrekte niveauer af vitaminer til heste.

Heste, der ikke har brug for de kalorier som findes i fuldfoder blandingerne kan få en afbalanceret vitamin-mineralblanding. Det er vigtigt at undgå overforsyning af vitaminer, så forsyning bør afstemmes med hestens behov. Behovet er forskelligt i forhold til hvad hesten laver og dens alder.

Se vores vitamin og mineral blandinger her>