Uregelmæssig løbetid hos tæve

Uregelmæssig løbetid hos hund.

Spørgsmål

Hej
Jeg har en tæve lhasa apso på 8 år. Hun har altid haft præcise
løbetider, men i år har hun allerede haft 2 løbetider med få
måneders mellemrum. Hun er derfor blevet ultralydsscannet. Hun
fejlede ikke noget. Dyrlægen anbefalede sterilisation. Mit
spørgsmål er, hvilke sygdomme kan der så lægge bag uregelmæssig
løbetid? Burde dyrlægen ikke have taget en blodprøve for at tjekke
hormonelle ubalancer?

Svar.

Hej Hanne
Der er rigtig mange tæver, der begynder at få uregelmæssige løbetider fra de er omkring 7-8 år netop p.g.a. hormonelle ubalancer. Det er der ikke så meget din dyrlæge kan gøre ved. Det dyrlægen frygter er, at når din hund nu har ubalance i hormonerne og dermed uregelmæssig løbetid, at den så vil udvikle pyometra. Pyometra er en alvorlig betændelses tilstand i livmoderen med ansamling af pus i hele livmoderen. Denne tilstand er livstruende for hunden og opstår typisk i 7-8 års alderen, når hundens hormonsystem “ældes” og den får en langvarig løbetid. Det er derfor dyrlægen har skannet din hund for at sikre sig, at hunden ikke har en begyndende pyometra. Dyrlægen anbefaler en sterilisation for at din hund ikke skal udvikle en pyometra senere i livet, når dyrlægen nu kan se at din hund har begyndende forstyrrelser i hormonsystemet. Der er ikke rigtigt nogen idé i at dyrlægen måler på hundens hormoner, da dyrlægen alligevel ikke kan bringe dem i ballance.
Du kan læse mere om pyometra på dette link her>
Jeg synes din dyrlæge har gjort det helt rigtige.

Venligst

Ole B. Jensen

Spørgsmål

Besked: Hej ole.

Tak for dit svar ang. min lhasa apso på 8 år og de uregelmæssige løbetider. Vores dyrlæge anbefalede os sterilisation pga. De uregelmæssige løbetider, men også som en løsning på tævens afvisende og aggressive adfærd overfor vores 7 mdr. pekingeser hanhvalp. De har boet sammen siden hvalpen var 11 uger, men i al den tid har hun ikke kunnet lide ham. En adfærd som blot er blevet værre efter endt løbetid. Kan sterilisation løse et aggressionsproblem eller kan indgrebet forværre det? Findes der en statistik omkring emnet?

Svar

Hej Hanne

Nej jeg kender ikke til nogen statistik, der skulle kunne påvise nedsat aggresion hunde imellem, når tæve hunden var steriliseret. Du skriver, at aggresiviteten bliver værre efter endt løbetid. Er det tilfældet vil der være en mulighed for, at se en mindsket aggresivitet efter en eventuel sterilisation. Det modsatte, at tæven bliver mere aggresiv efter en sterilisation har jeg aldrig set.

Venligst

Ole B. Jensen