Tilstoppede analkirtler hos hund

Min hund kurer på enden, hvad er der galt?

Besked:

Hej.

Jeg har en hanhund, en hvid schæfer på 7 år som konstant slikker

sig i sin numse, og så sætter han sig ned og glider sin numse hen

over gulvet og slikker sig så igen, og det gør han altså konstant.

det virker ikke til at han har ondt på nogen måde, overhoved. Han

har aldrig fejlet noget, har altid været sund og rask. hvad kan det

være? kan han være alvorlig syg. håber virker på et svar.

Hilsen Karina.

Hej Karina.

Ud fra de symptomer du beskriver er det så godt som 100 % sikkert, at din hund har tilstoppede analkirtler.

Tegning analkirtler hund

Tegning analkirtler hund

Nogle dyrlæger kalder det analsækbetændelse, men da din hund ellers ikke virker syg, er analkirtlerne tilstoppede, uden der er samtidig betændelse i dem.

Analkirtlerne er to små duftkirtler, der sidder på overgangen mellem endetarmsåbningen og huden. Under normale omstændigheder bliver de udtømt, når din hund har afføring.

Af og til sker dette ikke fordi den meget tynde udførselsgang bliver tilstoppet.

Dette bevirker så, at hunden slikker sig i området og meget karakteristisk sidder sig på enden og trækker sig forlæns med forbenene. Dette gør hunden i et forsøg på selv at udtømme de tilstoppede kirtler og fordi det er ubehagligt for din hund.

Analkirtlernes normale funtion er at afgive duftstoffer til hundens afføring. Det er disse duftstoffer, der gør at hunde snuser til hinandens afføring.

Du skal tage til dyrlægen med din hund. Dyrlægen vil så tømme din hunds analkirtler. Dette gør dyrlægen ved at stikke en behandsket finger op i hundens endetarm og forsigtigt presse indholdet af kirtlerne ud. I nogle tilfælde vælger dyrlægen også at give din hund en kortvaring antibiotika kur.

Hvis du ikke får løst din hunds problem ved at tage til dyrlægen kan analkirtlerne abscedere. Dette betyder, at kirtlerne bliver så fyldte, at de selv laver en falsk åbning ud til huden.

Sker dette er det nødvendigt med en operation, hvor kirtlerne bliver bortopereret.

 

Se i øvrigt vores produkter til analkirtlerne hos hunde på dette link her>

Men som sagt, du skal også en tur til dyrlæge med din hund.

Med venlig hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

Hej Ole

Tak for dit hurtige svar. Jeg ville høre om det er noget man må gøre selv. Da jeg engang fik af vide af en anden dyrlæge at man selv kunne gøre det? Men ved ikke om det kan være farligt selv at prøve at tømme dem. Hilsen karina.

Hej Karina.

Det er ikke en let opgave, at tømme analkirtlererne selv. Det kan ikke anbefales, at du stikker pegefingeren op i hundens endetarm, da der er risiko for at tarmen perforeres (går i stykker)

Det du selv kan gøre er, at forsøge at tømme dem udefra, ved på huden at klemme forsigtig. I langt de fleste tilfælde lykkes det dog ikke eller kun dårligt.

Du kan anvende ovestående skitse til at se anatomien, så du ved hvad du skal gøre:

Men som sagt vil jeg anbefale dig at tage til dyrlægen. Ved at gøre det kan du også få dyrlægen til at vise dig hvordan du gør, hvis problemet skulle opstå igen.

Lad endelig være at vente så længe, at der åbner sig en byld.

Med venlig hilsen

Ole B. Jensen

Dyrlæge