Ti råd hvis din hund er gravid
Er din hund drægtig?
Så læs disse 10 råd:
- Giv din tæve masser af hvile:
At være drægtig kan være meget udmattende og krævende for din hund.
- Giv din hund et ordentligt foder:
Når din hunhund når den sidste trediedel af drægtigheden og når hun dier hvalpene har hun behov for ekstra og bedre næringsstoffer i sit foder. Vi anbefaler et godt hvalpefoder i den periode. Læs mere om et sådant foder på dette link her>
- Undgå kontakt med andre hunde:
Her specielt med hanhunde. Kontakt med andre hunde kan desuden indebære en smitterisiko og din tæve er specielt følsom nu hvor hun er gravid.
- Planlæg et godt fødested til hende:
Byg eventuelt en fødekasse med tæpper og madres til din hund. Lav i det hele taget en krog, hvor hun føler sig tryg og godt tilpas.
- Når hund føder:
Du skal holde øje med hende, dog uden unødig indblanding i fødslen. Du skal være parat til at gribe ind, hvis fødslen ikke foregår normalt.
- Under drægtigheden:
Få hende eventuelt skannet så i kan se fostrene. Dette gøres ofte 3-4 uger efter parringen. Få hende eventuelt røntgenfotograferet. Dette kan gøres efter dag 45 i drægtigheden og giver mulighed for at tælle antal hvalpe.
- Ormekur:
Tæven bør have en ormekur i den første halvdel af drægtigheden. Hvalpene bør have deres første ormekur når de er 3 uger gamle og igen i 7 ugers alderen.
- Undersøg dyrlægevagt på forhånd:
Inden din tæve skal føde er det en god idé at undersøge hvor der er en dyreklinik med vagt som kan hjælpe, hvis der opstår problemer med fødslen.
- Ingen hoppen:
Under drægtigheden bør din hund ikke få lov til at hoppe op og ned fra møbler, senge og lignende.
- Børst hende mindst en gang ugentligt:
Dette ikke mindst for at opdage eventuelle lopper eller andre parasitter i tide.
Jeg er lidt forundret over at I skriver at orme middel skal gives den drægtige tæve i første halvdel af drægtigheden. I den første halvdel af drægtigheden er fostrene følsomme overfor kemikalier og medicin og fostrene kan skades og blive vanskabte. Alle større dyrehospitaler anbefaler st ormemiddel til drægtige tæver gives i den sidste 3. del af drægtigheden så sent som 1 uge før forventet fødsel.
Hej Kim
Jamen det må du da snakke med de større dyrehospitaler om. Den bedste effekt for hvalpene fås, når ormekuren gives ca. 4 uger efter parringen.
De ormemidler der anvendes er selvfølgelig gennemprøvede så der ikke er nogen risici for hvalpene i den forbindelse.
Det er sådan at ormene vandrer til tævens mælkekirtel i den sidste del af drægtigheden og når de først er kommet dertil er der dårlig effekt af at behandle tæven.