Temperaturen hos hund/kat

Sådan tager du temperaturen hos din hund/kat

Lad os først mane den gamle forestilling om at man kan se på hundens snude om den har feber. DET KAN MAN ALTSÅ IKKE.

Du har brug for et rektal termometer for at tage hundens eller kattens temperatur. Du behøver ikke et specielt termometer beregnet til hund/kat, men kan sagtens anvende et termometer beregnet til mennesker, men det kan være en behagelighed med et såkaldt Rapid termometer som vi forhandler i netbutikken, da processen så foregår en hel del hurtigere.

Først smører du den del af termometeret, der skal føres op i endetarmen med vaseline eller glidecreme.

Herefter tager du fat i halen af hunden/katten og løfter denne med et fast tag så hunden/katten ikke sidder sig ned under proceduren. Her kan det hjælpe samtidigt at tale beroligende til hunden/katten.

Når det er gjort føres termometrets spids ca. 1½ cm ind i endetarmen, hvis der er tale om en kat eller lille hund. Er der tale om en stor hund skal termometeret føres 2-3 cm ind i endetarmen. Proceduren foretages med forsigtighed og det hjælper, hvis man drejer termometeret lidt frem og tilbage under indføringen. Herefter venter du op til to minutter (eller 10 sekunder ved vores termometer) inden du tager instrumentet ud af endetarmen. Tør det af med vat eller lignende og aflæs temperaturen. Herefter rengøres instrumentet grundigt med sprit eller lignende.

Vær opmærksom på, at specielt katte hader at få taget temperaturen og næsten altid kæmper imod temperaturtagningen. Det vil i reglen være en tomandsopgave, at tage temperaturen på en kat.

Normal Rektal Temperatur
Hund 38-39 C
Nyfødt hvalp 36-38 C
Kat 38-39 C
Nyfødt killing 36,5 – 38 C

Mange ting influerer på temperaturen. Temperaturen er f.eks. i den lave ende om morgenen og i den høje ende om aftenen. Har hunden lige været ude at løbe en lang tur vil temperaturen også være højere end normalt, ligesom ophidselse medfører en højere kropstemperatur. Transport til dyrlægen vil også hos mange hunde og katte medføre en stigning op til ½ grad.

FØLG DETTE LINK TIL RAPID TERMOMETERET>