Tårestriber hos hund og kat

Tårestriber ses især hos lyshårede miniatureracer og hos perserkatte. Der ses en brunlig eller rødlig misfarvning af hårene under øjet ved den indre øjenvinkel. Tårestriber er et almindeligt problem hos disse racertårestriber Misfarvningen opstår som følge af, at tårevæske løber over øjelågets kant. Årsagen til misfarvningen er, at bakterier på huden reagerer med den overskydende tårevæske, der så misfarves.

Hos den normale hund og kat produceres der konstant tårevæske, som løber via tårekanalerne ned til næsen. Hos dyr med blokerede tårekanaler løber tårerne over øjelågets rand og misfarver hårene.

Årsager:

  1. Miniatureracer og perserkatte har ofte fremstående øjne, som derved udstrammer øjenlågene og afskærer tårernes mulighed for, at løbe via tårekanalen til næsehulen. Dette er den hyppigste årsag til tårestriber og der er ingen mulighed for, at lave en korrektion ved kirurgi. I andre tilfælde kan der være tale om indadkrængede øjenlåg og så er det muligt, at rette op på dette ved en lille operation.
  2. I andre tilfælde kan der være tale om et eller flere hår berører hornhinden og virker som et sugerør for tårevæsken. Er dette tilfældet er der også her mulighed for at fjerne tilstanden ved, at fjerne de hår der berører hornhinden.
  3. Der kan også være tale om overproduktion af tårevæske. Dette ses f.eks. ved fremmedlegemer i øjnene (hår), hornhindesår og betændelse i øjet eller i tårekanalerne. Dette er lidelsesfulde sygdomme som skal dyrlæge behandles.

Mulige følgetilstande ved tårestriber:

Tårestriber ved øjnene kan give mat hårlag under øjnene, hudirritation og mulig bakterieinfektion af huden under øjnene, hvorfor man bør gøre alt for, at holde området rent.

Behandling:

Ofte kan det være en fordel, at klippe hårene under øjelågene. Herefter renses det angrebne område med Ocryl, hvorunder man fjerner skorper m.m. Hvis der er hudlæsioner er det ofte nødvendigt at behandle med en antibiotikaholdig salve. Dette gøres bedst med en øjensalve, da området er så tæt på øjet. Ved de helt alvorlige tilfælde kan det også komme på tale med en egentlig antibiotikabehandling med tabletter.

Du kan købe Ocryl her>

 

Mød hunden Bella, som her blevet behandlet med Ocryl:

 

Før behandling med Oryl

Efter behandling med Ocryl