Hvorfor sveder min hest under opsadling?

Hvad betyder det, når en hest allerede under opsadlingen begynder at svede?

Hej.

jeg passer en hest, en tinker, han er lige redet til i efteråret og

jeg har redet ham siden han var i tilridning.

Men her på det sidste er han begyndt at svede meget og det der

bekymrer mig er, at han begynder og svede, når jeg ligger sadel på og

lader ham stå et par min, så jeg kan spænde gjorden, så er han

våd flere steder på kroppen og der er svedperler rundt omkring.

Men han har stadig energien under ridningen. Mit spørgsmål er så,

hvorfor sveder han, når han står stille under opsadlingen?

Hej Anne Marie

Dit spørgsmål er der faktisk en meget simpel forklaring på. Det er dog en meget teknisk forklaring, som kræver en større biologisk indsigt, men jeg skal forsøge at forklare det, så det er nogenlunde forståeligt uden denne biologiske viden.

Når et dyr eller et menneske sveder gør vi det for at køle kroppen ned. Sveden som dannes i vores svedkirtler afgiver en væske som fordamper fra hudoverfladen. Herved kommer kroppen af med varme.

Selve sveddannelsen sker ubevist. Det vil sige, at det sker uden vi tænker over det og siger, at nu vil vi svede.

Når det sker ubevist er det fordi det er reguleret af vores autonome nervesystem. Det er dette nervesystem, som regulerer de ubeviste ting, som kroppen gør.

Det autonome nervesystem findes i to former. Det parasympatiske og det sympatiske autonome nervesystem.

Det parasympatiske nervesystem er det system som er ansvarlig for sveddannelsen hos de fleste dyrearter herunder mennesket. Dette system benytter især signalstoffet acetylkolin.

Det sympatiske nervesystem benytter signalstofferne adrenalin og noradrenalin. Hestens sveddannelse er reguleret af det sympatiske nervesystem. Adrenalin og noradrenalin bruges, når der er brug for et hurtigt og aggressivt svar på en ydre påvirkning eller eventuelt flugt.

Når din hest begynder at svede allerede når du sadler den op, er det altså fordi den populært sagt gør sig klar til at yde en indsats. Din hest er i alarmberedskab, hvilket den viser ved at svede. Det er blevet en betinget refleks, at når du lægger saddel på, går alarmen i gang hos din hest.

Hvis du vil undgå det skal du i en længere periode prøve at sadle hesten op som normalt. På det tidspunkt hvor du normalt ville have redet hesten, skal du bare tage saddel og hovedtøj af igen og undlade at ride på hesten. Det skal du gøre i en længere periode. I denne periode må du under ingen omstændigheder ride på hesten, da afkodningen så ikke virker.

Du kan også anvende en anden tilgang ved at give din hest et beroligende kosttilskud, læs mere om det på dette link>

Det er et forsøg værd, men der er ingen garanti for at det vil virke.

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.