Stramt ligament ved koden på hest

Til Gærum Dyreklinik.

Jeg bruger jeres hjemmeside og jeres gode opslag om haltheder mv. Jeg vil høre om i kan hjælpe mig med et spørgsmål. Min hest har fået scannet sit bagben, hvor han har en mindre gaffelbåndsskade, men han har samtidig nogle buler bagpå. Og min dyrlæge giver mig ikke rigtig så meget hjælp til, hvorfor han har ondt.

 

Jeg har taget nogle billeder af bulerne.
De er kommet efter jeg, hver dag i løbet af sommeren, har skridtet på stubmarken. Det er kommet sådan nærmest fra den ene dag til den anden. Jeg fik at vide af dyrlægen, da min hest havde tandlæge, at det var bindevævet som var overbelastet. En 1,5 uge senere var han urent gående og jeg skridtede 1 uge med ham. Men så var han pludselig stokhalt i skridt. Dyrlægen kom akut ud, han reagerede på bøjeprøve i koden. Vi fik noget smertestillende med anti-inflamatorisk i, som han skulle have en uge, hvor jeg trak med ham. I den uge faldt bulerne til halv størrelse. Derefter kom dyrlægen igen og scannede ham. Han reagerede igen på bøjeprøven i koden og lidt længere oppe. Scanningen viste en mindre skade i den overfladiske del af gaffelbåndet nær dets øvre tilhæftning. Dyrlægen sagde, at bulerne ikke betyder noget. Jeg skulle skridte resten af ugen, og den følgende uge, skulle jeg trave i alt 5 min.
Han var ikke rengående, og han hviler på benet stort set hele tiden, hvor han kan komme til det. Så nu trækker jeg med ham igen, for det føles rigtigt. Han går rigtig godt til, og virker tilpas på den måde. Han hviler stadig på benet, men ikke nær så meget. Jeg har igen hørt dyrlægen ad ang. Bulerne, men nu siger han det er galle, og arvæv. Også sagde jeg det med bindevævet, og nu er det så pludselig alle tre dele, atlså galle, arvæv og bindevæv. Men det har ingen betydning siger han. Selvom bulen er dobbelt størrelse på det skadede ben og der er varme i bulen. Jeg fik noget exyflogyl til ham, men det må han ikke få, fordi det indeholder binyrebarkhormon, fordi han har været forfangen. Det sagde dyrlægen bare ikke noget om.
Så jeg er i stor tvivl om, om skaden ”kun” skyldes gaffelbåndet. For dyrlægen siger, at det viser scanningen, men man kan ikke være sikker på smerten kommer derfra. Og om bulerne har betydning, og hvad man så skal gøre for dem – antibiotika, creme, smertestillende eller lignende.
Jeg håber du kan hjælpe mig.

Med Venlig Hilsen

Cecilia

Kode 1

Kode 2

Kode 3

Hej Cecilia

Det var nogle fine billeder du har sendt. Det jeg kan se er en hævelse bagpå kodeleddet. Det er netop her gaffelbåndet sender sine omslyngende grene henover kodeleddet for at ende forpå tåleddene. Der hvor gaffelbåndet splitter sig op og går omkring kodeleddet dannes en lille knogle. Den hedder kodesenebenet. Der er en nedenunder og på hver side af kodeleddet.

Jeg vil foreslå, at der bliver taget røntgenbillede af kodesenebenene, da der er risiko for, at disse er brækket.

Nå det er gjort og hvis disse viser sig, at være intakte, så bør det kraftigt overvejes om ikke det annulare ligament skal opereres over.

Det annulare ligament sidder bagpå koden og holder sener og gaffelbåndet på plads. Når en af disse strukturer hæver vil det annulare ligament udøve et pres på sener og gaffelbånd.

Så længe dette pres er tilstede Vil hesten ikke kunne anvendes. Derfor er det en god ide at få det skåret over, så sener og gaffelbånd kan få plads.

Håber det er til at forstå, da det jo er lidt teknisk.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen