Skaldede område på kat.

Hvad er årsagen til, at min kat får hårløse områder?

Hvis katten ingen sår har skal du tænke på en tilstand man kalder hypersoignering.

Hvad er hypersoignering?

Skalde pletter ben kat

Skaldede områder på ben af kat.

Hypersoignering hos katte er en tilstand, hvor katten vasker sig så meget, at den bliver tyndhåret eller hårløs forskellige steder på kroppen.

De typiske steder er på bugen og bagbenene. Under normale omstændigheder vil der ikke være sår eller andre reaktioner i huden, der hvor katten bliver skaldet.

 

Hvorfor opstår denne tilstand hos katte?

Hypersoignering hos katte kan sammenlignes med mennesker der bider negle. Handlingen udløses i første omgang af en stresstilstand hos katten. Den begynder at vaske sig fordi det beroliger katten. Efter et stykke tid vil den begynde at udskille morfinlignende stoffer fra hjerne, såkaldte endorfiner. Dette er meget vanedannende. Man kan faktisk sige, at katten nu er blevet indre narkoman. Hver gang den slikker sig får den en rus, hvorfor den vil blive ved indtil vi mennesker forhindrer den i at hypersoignere.

Kan hypersoignering forveksles med andre lidelser?

Ja, specielt kan der forveksles med hormonelle lidelser, der typisk vil give symmetrisk (på katten) hårfældning. Det vil sige, at katten bliver skaldet helt ens på begge sider af kroppen.

 

Hvad kan der gøres for at afhjælpe hypersoignering hos katte?

Først og fremmest skal du sørge for at passe din kat i henhold til dens natur og dens behov. Det vil sige, at du kan forsøge med at give din kat fri adgang til foder og vand. Lad den have sin egen katteseng, hvor den kan hvile i fred. Sørg for at den har en kattebakke som den vil bruge. Har du mere end en kat, så vær opmærksom på, om den anden kat stresser katten, der hypersoignerer.

Er der nogen adfærdsregulerende midler der kan anvendes med fordel?

Der finde en række angstdæmpende og adfærdsregulerende regulerende midler i vores netbutik du kan anvende, hvis din kat hypersoignerer:

Angsdæmpende midler

I mere hårdnakkede tilfælde kan det være nødvendigt, at påsætte en krave i en periode.