Senestyltefod hos hest

Når hestens sener er for stramme.

Hvad er en senestyltefod hos hest ?

Det er en tilstand, hvor en eller begge hestens bøjesener er for stramme eller

 

Senestyltefod-føl-1

Typisk bestilling ved senestyltefod på forben af føl

korte, således at der er en vinkel på hestens tåled, når den er i hvile. Dette medfører, at hesten koder over og får en fortil brudt tåakse.

Senestyltefod er oftest medfødt, men kan i sjældne tilfælde også opstå senere i hestens liv som følgelidelse til anden lidelse.

Behandlingsmuligheder ved senestyltefod.

Behandling af senestyltefod skal foretages så tidligt som overhovedet muligt for at føre til helbredelse.

Der er følgende muligheder:

 1. Injektion i en blodåre af et antibiotikum indeholdende tetracyklin
  Aquacyklin

  Aquacyklin

  Der skal anvendes en stor dosis, ca. 35 ml til et føl af stor race (varmblodsføl m.m.). Behandlingen gentages eventuelt efter et par dage. Selvom det kan lyde som en ”mærkelig behandling” har denne behandling af senestyltefod ofte en nærmest mirakuløs effekt og benstillingen bliver ofte normal i løbet af få døgn. Slider føllet huden på forsiden af koden, bør benet bandageres under behandlingen.

 2. Ved mere hårdnakkede tilfælde af senestyltefod kan det være nødvendigt at påsætte en Dalmer følsko, der er forlænget
  Dalmer følsko

  Dalmer følsko

  fortil. Denne type sko limes på føllets hov og vil ved længere tids anvendelse forårsage, at der lægges en konstant belastning på føllets bøjesener, der derved bliver udstrækket til normal længde over tid.

 3. Hos ældre heste eller heste, der har erhvervet senestyltefod, kan der påsættes en specialfremstillet sko i stål, hvor der er påsvejset en bøjle fortil. Denne sko har samme virkning som Dalmer følskoen.
 4. Trepunktsbandage er en speciel bandage, der består af f.eks. en
  Senestyltefod-bagben

  Senestyltefod-bagben

  stålbøjle og med pres på hestens ben i tre punkter, nemlig fortil på koden med pres bagud og bagtil på pibe og tåled med pres fremad på hesten. Denne behandlingsmåde anvendes især hos ældre heste.

 5. Operation, hvor den dybe bøjesenes støttebånd overskæres. Den dybe bøjesene har en lille sene, der går fra selve senen og ind på pibeknoglen lige under hestens fornæ. Bliver dette støttebånd skåret over bliver senen umiddelbart ”forlænget”. Denne behandlingsmåde anvendes normalt kun, når øvrige behandlingsmuligheder svigter.

I alle tilfælde af senestyltefod vil vi også anbefale et dagligt tilskud af MSM til hesten eller føllet, idet MSM har gunstig effekt på bindevæv, som senerne jo netop består af.