Selen og heste

Selen er et livsnødvendigt mineral for heste.

 1. Selen modvirker white muscles disease: 

  En sygdom der ses hos føl. De fødes svage, har svært ved at die hoppen. Musklene bliver lyse og virker ikke. Derfor får føllet besvær med vejrtræningsmuskulaturen. Hjertemusklen påvirkes også og føllet dør i næsten alle tilfælde.

 2. Selen er også en antioxidant i hestens krop:

  Oxidation er den proces hvor foderets indhold af fedt, kulhydrater og proteiner omdannes til kuldiooxid, vand og energi, som hesten skal bruge til sine livsytringer. Ved oxidations processen kan der frigøres frie radikaler, som er meget skadelige for hestekroppens celler. Selen er derfor nødvendig i tilstrækkelig mængde for at forhindre nedbrydning af cellerne. Denne effekt af selen forgår i enzymet gluthathion peroxidase, som indeholder selen.

 3. Selen har betydning for skjoldbruskkirtlens funtion:

  Det er interessant at et protein indeholdende selen har betydning for skjolbrusk kirtles hormon. Der er således mulighed for, at der er en forbindelse mellem selenmangel og en sygdom der kaldes hypothyreoidisme.

 4. Selen har betydning for hestens muskel funtion:

  Det har været almideligt at tildele E vitamin og Selen til heste med tying up og nyreslag. Selens beskyttende effekt skyldes dets antioxidative effekt på muskulaturen. Så har du en hest med nyreslag, så husk at overveje om den kan være i underskud med selen.

 5. Selens andre betydninger i kroppen:

  Der findes flere andre funtioner af selen i hestens krop. F.eks. ses et dårligt immunsystem hos heste med selenmangel.

 

Danmark og resten af Skandinavien er et selenfattigt område.

Når man køber fuldfoder til hesten er der heldigvis tilsat selen og derfor ses der ikke længere så mange tilfælde af selen mangel. Men bruges der meget hjemmeavlet korn, hø og halm.m. er risikoen absolut tilstede.

Man kan dog ikke ukritisk tilsætte selen, da lovgivningen sætte grænser for dette og selen i store mængder kan virke som et giftstof.

Det er derfor vigtigt, at man bruger et eventuelt tilskud efter anvisningen på indpakningen for at få den optimale effekt på hesten.

Vi anbefaler derfor E-selen aquosum hvor en hest skal have op til 20 ml som et flydende tilskud til hestens foder.

E-Selen-aquosum

Læs mere her>