Rotte uden galdeblære

Hvorfor har en rotte ingen galdeblære?

Hej

Vi er tre natur/teknik lærerstuderende som er i gang med et spændende projekt om fordøjelse.

I den anledning har vi været så heldige at få fordøjelsessystemet fra en rotte.

Det undrer os at den ingen galdeblære har og at dens blindtarm er så stor.

Kan du give os et kvalificeret svar på det?

Så takker vi mange gange på forhånd!

Hej Anna

Ja selvfølgelig kan jeg det. En rotte har i modsætning til mennesker ingen galdeblære, fordi den ikke har brug for en galdeblære. Galdeblæren bruges til at opbevare galde, som dannes i leveren. Under fordøjelsesprocessen er galden ansvarlig for at nedbryde fedtstoffer fra den føde, der indtages. I mennesker føde er der meget fedt. Mennesker er såkaldte omnivorer, som spiser både kød og planter. Dette i modsætning til carnivorer som hovedsagligt lever af kød og herbivorer som hovedsaglig lever af planter. Rotten får ikke så meget fedt i den føde den indtager og derfor har den ikke brug for at oplagre galde i en galdeblære. Rotten danner godt nok galde, men det udskilles kontinuerligt i meget små mængder til tyndtarmen.

En hest har forresten heller ikke en galdeblære, helt af samme grund som rotten.

Med hensyn til den store tyktarm. Hos rotten er det blindtarmen, der er stor. Blindtarmen fungerer her som et gæringskammer. I rottens blindtarm findes der en stor mængde bakterier, som kan nedbryde foderets cellulose og leve af dette cellulose. Populært sagt kan man sige, at bakterierne lever af og formerer sig på cellulosen og plantefibrene, mens rotten får værdifulde næringsstoffer ved at leve af bakterierne.

Du har det helt samme forhold i en ko s vom. Her ligger den bakteriefordøjelse blot foran tyndtarmen, mens den ligger bagved tyndtarmen hos en rotte.

Igen ligner rottens fordøjelsessystem en hest meget mere end et menneske. Hesten har også en meget stor blindtarm, som virker som et gæringskammer. Egentlig er det jo ikke så mærkeligt, hvis du ser på hvilken føde en hest og en rotte indtager. Det er jo for begges vedkommende i høj grad planteemner.

Håber det gav mening.

Med venlig hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik