Patellaluxation hos hund

Når knæskallen går af led hos hunden.

Patellaluxation ses især hos de små hunderacer.

Hyppigste hunderacer med patellaluxation:

Pomeranier, gravhunde, miniature pudler, yorkshire terrier. boston bulldogs, cocker spaniels, chow chows, belington terrier, australsk terrier, japansk chin, shar-pei, lhasa apsos, tibetansk spaniel, tibetansk terrier og labrador retriever.

Symptomer på patellaluxation hos hund:

Symptomerne på patellaluxation afhænger af hvor alvorlig luksationen er og i hvor lang tid problemet har været tilstede.

I de fleste tilfælde ses blot, at hunden af og til ikke sætter det ene bagben til jorden når den løber. Der observeres sjældent tegn på smerte, hunden undlader bare at bruge det ene ben mens den løber eller går. Efter nogle få skridt vil hunden i de fleste tilfælde bruge benet normalt.

I andre tilfælde observeres måske kun at knæskallen smutter (klikker), når hunden håndteres.

Ofte indeler man patellaluxation i 4 grader:

1. Grad:

1. grad patellaluxation giver tilsyneladende ingen smerte hos hunden. Knæskallen går af led af og til og kan let sættes på plads når benet strækkes ud.

2. Grad:

Ved 2. grad er knæet mindre stabilt. Knæskallen kan godt nok masseres tilbage i den fure den skal sidde i, men den ryger ud af furen så snart hunden har taget nogle få skridt. Over tid vil hunde med en grad 2 luxation få smerter i knæleddet på grund af gigt som udvikles som følge af luxationen.

3. Grad:

Her er problemet større og der er allerede smerter eller gigt forbundet med luxationen hos disse hunde.

4. Grad:

Ved denne grad af patellaluxation vil knæskallen ikke blive på plads i furen, heller ikke i kort tid. Disse hunde har store problemer med at gå. Hunde med denne grad og hvor tilstanden har varet over et år har konstante smerter med gigt forandringer. De går normalt med poterne roteret indad.

Bør hunde med patellaluksation altid opereres?

Borset fra grad 1 anbefaler vi altid en operation for patellaluxation. I grad 2 og opad gør vi det for at minimere hundens smerter som følge af gigtforandringer i knæleddet.

Ved at operere så tidligt som muligt undgår hunden smerter senere i livet.

 

Nedenfor en grad 4 patellaluxation: