Intermitterende patellaluxation hos hest

Hesten slæber bagbenene efter sig.

Besked:
Hej. Jeg har en sherlandspony på 14 år. Han bliver brugt til
Ponytrav. Men her i fredags da vi skulle til at træne, var han stok
halt på begge bagben og slæbte dem efter sig, jeg stoppede
selvfølglig træningen, men efter vi havde gået lidt var han ikke
halt mere. Men her i dag prøvede vi igen, men han virker sløv og vil
allerhelst skridte. Han er ikke øm bag til og heller ikke hævet.
Håber du kan svare på hvad det kan være !? Hilsen Emilie &
Fryns

Hej Emilie

Hvis bagbenet eller bagbenene låser således, at hesten nærmest går på oversiden af hoven, er der sandsynligvis tale om intermitterende patellaluxation hos hesten. Det er en lidelse, der faktisk ofte ses hos shetlandsponyer.
Hesten har tre lige ledbånd i sit bagknæ led. I nogle tilfælde kan det mediale (det indvendige) ledbånd hæfte fast på kammen på hestens lårben. Sker dette kan hesten ikke bøje sit knæ og haseled. Tilstanden er ofte kortvarig, hvorefter knæbåndet løsnes igen og hesten går normalt videre.
Intermitterende patellaluxation hos hest opstår ofte i tilslutning til, at hesten har haft fri for træning i en periode. Dette bevirker, at de store muskler i låret svækkes i lettere grad og dermed ikke kan holde så godt sammen på knæleddet.
Den letteste måde at behandle hesten på er ved at beskære baghovene så tåen bliver kort og lægge en sko med kile på. Herefter skal hesten have masser af motion og gerne op og ned af bakke.
Denne behandling vil løse problemet for langt de fleste heste. I enkelte sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en operation, hvor det mediale lige knæbånd overskæres eller splittes. Denne operation bør dog kun udføres som en sidste udvej.
Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Hej igen Ole.
Nu har jeg haft dyrelæge. Men han har fået noget smertestillende, men da jeg godt vil vide hvornår det er ude af hans krop igen efter sidste gang han får det? Mere fordi det går under doping inden for travverden, og han skal jo helst have det ude af sin krop inden næste løb. Det er Danilon equidos 1,5 g hilsen emilie

Hej Emilie

Danilon Equidos er et non steroidt antiinflammatorisk stof indeholdende det aktive stof Suxibuzon. Karenstiden med hensyn til start i væddeløb er 14 døgn for NSAIDér og dermed også for Danilon Equidos.
Danilon Equidos må ikke gives til heste, der kan slagtes senere i livet, det håber jeg, at din dyrlæge har noteret i din ponys hestepas.
Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen