Opfostring af killinger

Moderløs killing, sådan gør du:

Sådan giver du en killing KMR-mælk:

Til en nyfødt killing kan man i de første dage give modermælkserstatningen

Nursing-Kit-60-ml

Sutteflaske til killinger

med en engangssprøjte eller en pipette (fås hos dyrlæge/apotek). Giv mælken langsomt og dråbevis, så killingen kan nå at synke.

Det er bedst hurtigst muligt at gå over til at bruge en sutteflaske til killinger, da det er meget vigtigt, at killinger får stimuleret og brugt deres sutterefleks i de første leveuger. Lav et passende hul i sutten med en glødende nål. Fyld vand i sutteflasken og tjek, at vandet kommer dråbevis eller i en ganske fin stråle ud gennem hullet, når der trykkes let på flasken. Hvis vandet kan løbe ud af sig selv, når flasken holdes med sutten nedad, er hullet for stort.

Sådan “ammes” en killing med KMR-mælk:

Hold sutteflasken i højre hånd, og læg venstre hånd bag om killingens hoved,

KMR-killingemælk-pulver

KMR-killingemælk-pulver

så din tommelfinger og pegefinger rører ganske let ved killingens mundvige. Berøringen får normalt killinger til at åbne munden, rulle tungen som et kræmmerhus rundt om sutten og begynde at sutte mælken i sig. Sørg for, at holde flasken sådan, at killingen ikke sluger luft sammen med mælken. Helt undgå, at killingen får luft i maven, kan man ikke altid, så når måltidet er overstået, er det klogt at lade killingen “bøvse” ved at holde den i opret stilling ind mod brystet ganske som med babyer.

Efter måltidet.

En hunkat slikker altid sine killinger på maven og omkring kønsorganerne efter hvert måltid. Massagen med den ru kattetunge stimulerer fordøjelsen og får killingen til både at tisse og besørge. Hvis man fodrer en moderløs killing og ikke har en voksen kat til at hjælpe sig med mave-massagen, skal man sørge for, at denne refleks stimuleres, hver gang killingen har fået mælk. Man skal nulre killingen forsigtigt på maven fra navlen og nedad uden at trykke med lidt køkkenrullepapir. Efter få øjeblikke tisser killingen.

Værd at vide:

En meget sulten og ivrig killing vil ofte holde fast om toppen af flasken med

forpoterne, og den giver ikke slip, før den er mæt. Når killingen er 2-3 uger gammel, vil den ofte selv “fortælle”, at nu er den mæt, ved ganske enkelt at spytte sutten ud.

Frysning af KMR pulver:

KMR-pulver kan fryses, efter dåsen er åbnet og kan holde sig i 6 måneder efter indfrysningen. Luk dåsen omhyggeligt, inden den lægges i dybfryseren.

Frysning af færdigblandet KMR-mælk:

Hæld den færdigblandede KMR-mælk i en isterningbakke eller i en isterningpose. Når mælken er frossen bliver den brun, men får sin normale flødefarve igen, når den er optøet. Ved korrekt emballering og opbevaring i fryseren er den færdigblandede mælk holdbar i op til 6 uger. Når mælketerningerne skal bruges, tøes de op i køleskab (i køleskabsboks), i en lille skål, som sættes i vandbad eller i mikroovn. Pas på, at mælken har den rette kropstemperatur, før den serveres for killingen.

Den bedste start på livet er naturligvis at stille sin sult med sin mors mælk. For en nyfødt killing er det især vigtigt, at den får sin mors mælk de første 2 døgn. Det skyldes, at den såkaldte råmælk ikke alene indeholder livsvigtig ernæring men også mange vigtige antistoffer, som giver killingen størst mulig immunitet over for en række sygdomme i den første levetid. Men der er forskellige situationer, hvor vi mennesker må træde hjælpende til. KMR-modermælkserstatning er videnskabeligt fremstillet, så den både i sit indhold af energi (kalorier) og i sin sammensætning af aminosyrer, mineraler og vitaminer ligner hunkattens mælk mest muligt. KMR modermælkserstatning er også tilsat den essentielle (livsvigtige) aminosyre taurin, som har stor betydning for kattes syn og hjertefunktion. Med KMR-modermælkserstatning får killinger de bedste muligheder for at vokse og udvikle sig normalt. KMR-modermælkserstatning fås både flydende og i pulverform.

Flydende KMR:

Dåse med 236 ml eller 325 ml. Mælken er færdigblandet, flydende og klar til brug. Ryst altid dåsen grundigt før brug. En åbnet dåse skal altid opbevares i køleskab. Holdbar i 72 timer (3 døgn) efter åbning.

KMR pulver:

Dåse med 170 g eller 340 g n Bland aldrig en større portion, end den der skal bruges i løbet af 24 timer. Færdigblandet mælk skal opbevares i køleskab, indtil den skal bruges. Praktisk måleske ligger i dåsen. OBS. Både KMR-pulver og færdigblandet mælk kan fryses.

Tilberedning af KMR-mælkepulver:

Killinger 0 til 7 døgn gamle: Bland 1 del KMR-pulver og 2 dele vand. Fodring hver 2-3 time døgnet rundt.

Killinger fra 7 døgn gamle: Bland 2 dele KMR-pulver og 3 dele vand. Fodring hver 3.-4. time døgnet rundt, indtil killingen er 3 uger gammel. Herefter hver 5.-6. time, til killingen er 6 uger gammel. Den røde måleske følger med pulveret. Det lille teske-mål rummer 5 ml, det store spiseske-mål rummer 15 ml.

Sådan gør du:

Varm en passende mængde vand til ca. 40 grader.

Brug evt. mikroovn.

Mål pulveret op og tilsæt den anbefalede mængde varmt

vand. (Brug den medfølgende måleske).

Bland vand og mælkepulver, så mælken er helt fri for

klumper. Om nødvendigt sies mælkeblandingen gennem

en lille tesi.

Kontroller altid, at mælken har kropstemperatur ved

at komme et par dråber mælk på indersiden

af dit håndled.

Flydende og færdigblandet KMR modermælkserstatning, som er opbevaret i køleskab, skal opvarmes til kropstemperatur, før killingen fodres. Opvarmningen kan ske i vandbad eller endnu nemmere i mikroovn. Husk at kontrollere mælkens temperatur, før killingen fodres. Vær meget omhyggelig med hygiejnen, når du tilbereder KMRmælk. Vask hænder og sørg for at rense såvel sut som sutteflaske grundigt med varmt vand.

Lav et vægtskema:

Indtil en killing er 3 uger gammel, bør den vejes hver dag.

(Brug en køkkenvægt eller en brevvægt).

Det skyldes, at mængden af KMR-mælk hver dag skal øges, så den passer til

den vægt, killingen nu er nået op på.

Efter 3 ugers alderen behøver

man kun veje killingen hver uge.

Skriv “dagens/ugens vægt” ned

på et stykke papir, så det er

nemt at holde øje med, om

killingen tager på, som den

skal. Hvis killingens vægt falder

eller ikke øges med mindst 10

gram om dagen, bør dyrlægen

straks kontaktes.

Hvor meget mælk skal en killing have?

Giv 1 spiseskefuld (15 ml) mælk pr. 60 gram legemsvægt pr. døgn. (Det svarer til 25 ml. pr. 100 gram legemsvægt). Denne mængde fordeles nogenlunde ligeligt på alle døgnets måltider. Disse mængder er vejledende og passer fint til de fleste killinger, men nogle viser tydeligt, at de lige nu har behov for mere mad og protesterer højlydt, hvis de synes, at sutteflasken er tom for tidligt. I så fald skal de naturligvis have lidt mere at spise. Der kan også være måltider, hvor en killing ikke “spiser op”, og så skal man ikke tvinge mere mælk i den. Appetitten kan svinge lidt, men normalt får en killing den mængde mælk, den har behov for i løbet af et døgn. En huskattekilling vejer normalt ca. 100 gram ved fødslen og tager ved normal udvikling 10-15 gram på i døgnet. Racekattekillingers fødselsvægt afhænger af racen. Som tommelfingerregel bør en killing have fordoblet sin fødselsvægt, når den er 1 uge gammel, og den bør tage ca. 100 gram på om ugen, indtil den er 10-12 uger gammel.

LINKS TIL DENNE ARTIKEL:

KMR Killingemælk>

PetAg Nursing Kit>