Nyreslag hos hest og Equichek

Nyreslag hos hest.

Kan Equichek bruges til at påvise nyreslag og tying up hos heste?

Ja ifølge en afprøvning og offentliggørelse i Journal of Equine Veterinary Science er Equichek velegnet til at påvise muskelskade på heste. Equicheck er dermed også velegnet til at påvise nyreslag hos hest.

Nyreslag og tying up er muskellidelser som rammer rigtig mange heste og især heste som skal præstere noget stor i konkurrence sport. Ofte især ved lettere tilfælde af nyreslag og tying up kan det være svært at se på hesten om den er ramt.

 

De fleste hesteejere med konkurrence heste kender til forhøjede muskelværdier hos sportshesten. Her er typisk tale om, at man måler enzymer i hesten blod. Det drejer sig om ASAT,CK og eventuelt LDH.

 

Disse værdier er forhøjede, hvis hesten har pådraget sig et lettere nyreslag eller tying up eller hvis den blot er overtrænet.

Blodprøven skal analyseres på relativt dyrt apparatur hos en dyrlæge eller på et laboratorium.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Equine Veterinary Science viste dog, at man får et positivt udslag på Equichek testen, hvis hesten har forhøjede muskelværdier.

Du kan altså bruge Equichek til at undersøge din hest inden en konkurrence for at se om dens muskelværdier er i orden. Du kan også efter en konkurrence tjekke om hesten har fået forhøjede værdier med Equichek.

Læs hele den videnskabelige undersøgelse her>

Udover nyreslag hos hest kan Equichek også bruges til at påvise infektion og inflammation hos hest. Læs mere om dette her>