Når katten brækker benet

Kat med brækket ben.

Et gammelt ord sprog siger at katte altid lander på alle fire ben!
Men dette ord sprog er nu ikke helt rigtigt.
For eksempel hvis katten sidder i et højt træ er det ikke givet, at den lander på alle fire ben, men den kan der imod komme til at lande forkert og derved brække benet eller hvis katten er ude for et trafikuheld påkørsel eller lignende.
Man ser ofte, men ikke udelukkende, at det er bagbenene, der brækkes eller opstår brud på.
Nedenstående beskrives et eksempel på katten Trille Christensen, der er en 6 måneder gammel huskat, der sad i hjulkapslen, da ejeren startede bilen. Den kom til klinikken ca. en uge efter uheldet.
Et eksempel på en kat med brækket lårbenshoved.

 

Symptomer.
Har din kat været ude for et uheld og er du i tvivl om at din kat har brækket benet så opsøg da altid din dyrlæge, Du må ALDRIG selv begynde at trække i benet, da der kan opstå større skade end der er sket i forvejen.

Katten tager ikke støtte på det ben, der er brækket. Benet er ikke hævet. Det beskadigede/brækkede ben trækkes op og virker en smule kortere end det andet ben.

Røntgenundersøgelse.

Efter nærmere undersøgelse og et par røntgen billeder

Kat-fraktur-før-operation

Der ses brud på lårbenshalsen

bliver der konstateret fraktur af lårbens halsen (Collum Femoris).

Behandling.

Den bedste behandling for katten i dette tilfælde vil være at fjerne selve lårbens hovedet, da det er en skade som ikke er opdaget tidligt nok i forløbet til anden relevant behandling. Ved et brud på benet vil der ofte være splinter, der fjernes for ikke at benet skal gro forkert sammen.

Kat-fraktur-efter-operation

Røntgenbilledet viser katten Trille Christensen umiddelbart efter fjernelse af lårbens hovedet

Efter ca. 2 mdr. vil katten have gendannet et fibrøst væv i stedet for lårbens hovedet, som udfylder hofte leddet. Et såkaldt falsk led eller neoartrose.

Katten vil kunne gå stort set normalt 10-14 dage efter operationen (der kan opstå hævelse af benet efter operationen, det er derfor vigtigt, at massere det hævede ben ganske forsigtigt). Hævelsen opstår som følge af de kredsløbsforstyrrelser som operationen ofte medfører i området. Dette er dog en forbigående tilstand.

Katten der her ses en måned efter operationen klarer sig fortrinligt.

kat-med-brækket-ben

Katten ca en måned efter operationen. Det ses stadig hvor katten har været barberet