Muk med sår hos hest

Svær muk med sår hos hest.

Fra: Lise

Besked:

Hej Ole.

Jeg kender en hest der har virkelig slem muk. Den er behandlet med antibiotika og bliver vasket i noget jeg desværre ikke kan huske hvad hedder (noget rigtig skrabt noget som stinker), den er meget hævet, og trods behandling i ca. 3 uger er der faktisk ingen bedring.

Der er selvfølgelig dyrlæge ind over som mener at det er muk og at der er “gået mider i”.

Jeg er meget fortvivlet, og da jeg og min mor begge har utrolig gode erfaringer med dig som dyrlæge, ville jeg da lige høre om du evt. havde et godt råd til hvad man kunne prøve, evt. et produkt i din webshop som man med fordel kunne anvende?

MVH Lise.

Hej Lise

Der findes i pricippet 2 former for muk hos hest. Den hyppigste form er muk forårsager af en svampelignende bakterie, som hedder Dermatofilosis Congolensis eventuelt kombineret med en række andre bakterier.

Den anden type muk kalder man også fodskab hos hest, som forårsages af en mide kaldet Chorioptes Equi.

Fodskab angriber især heste med langt hovskæg, som f.eks. tinkere og jyske heste. Et karakteristisk symptom ved fodskab i modsætning til almindelig muk er, at hesten står og kløer kodebøjningen og den nederste del af benet. Det gør den ved at krydse typisk forbenene eller ved at den står og stamper i jorden.

Det middel hesten nu bliver behandlet med er formentligt Sebacil Linimen. Når det blandes med vand bliver vandet mælkehvidt og det lugter skrapt. Sebacil er midedræbende, men var ikke det jeg ville vælge til behandling af fodskab hos hest.

For at kunne give dig et konkret svar på den hest du omtaler er jeg nødt til at vide hvilken race der er tale om og om den står og stamper. Desuden om midlet den bliver behandlet med er Sebacil.

Du kan eventuelt sende et billede af hesten på vores mailadresse: [email protected]

Venligst

Ole B. Jensen

Hej Ole.

Tusinde tak for dit hurtige svar.

Hesten det drejer sig om er en ældre dansk varmblod på 20år. Jeg har ikkeMuk-med-sår-1 selv set den direkte stampe i gulvet, men den løfter nogengange bagbenet virkelig højt op, faktisk så højt op at den er ved at vælte. Dette gør den specielt når den skal ud om morgenen. Ved ikke om det er fordi såret har fået ro natten over, og den så pludselig skal til at bevæge sig igen om morgenen. Ude på folden går den ok rundt, men kan ikke løbe, så halter den meget. Den er desuden ret hævet på begge bagben. Det den bliver badet i nu er Sebacil somMuk-med-sår-2 du skriver. Det er blevet badet i det i omkring 14 dage, og det har ikke haft den store virkning. Dette er pt. den eneste behandling den får, så har tænkt lidt på om der evt. ikke er noget man med fordel kunne smørre såret med?Muk-med-sår-1

Hesten virker som om den godt kan lide at at få badet benene i Sebacil (ved ikke om det eventuelt tager den værste kløe)?

Jeg vedlægger billeder af hestens muk.

MVH

Lise

Hej Lise.

Ja du overdriver da ikke når du siger der er tale om virkelig svær muk. Hesten har et åbent inficeret sår.

Det jeg synes i skal gøre er at stoppe behandlingen med Sebacil.Muk-med-sår-2

Da såret er inficeret har i behov for noget bakteriedræbende at behandle såret med.

Det jeg vil foreslå er følgende:

Vask såret med Equine Surgical Shampoo, som du finder her>

Brug fremgangsmåden der er angivet på flasken og gør det dagligt.

Om natten tager i et godt stykke vat og gennemvæder det i Anti sept som du finder her>

Det gennemfugtede vat ligges omkring hestens ben, der hvor såret er. Udenom vattet kommer i en plasticpose eller andet stykke plastic og yderst en bandage eller vet flex>

til at holde det hele på plads. Hesten skal stå natten over med denne antiseptiske forbinding.

I skal nok bruge en tre til fire flasker antisept, da behandlingen skal foretages dagligt i flere dage.

Supplerende bør hesten behandles med antibiotika injektioner 5 – 7 dage i træk.

Venligst

Ole B. Jensen

PS: Havde tilstanden ikke været så udviklet som den er nu kunne man have anvendt Sporal D shampoo som eneste behandling>