Leversygdomme hos hunde

Leverproblemer hos hunde.

Nedsat leverfunktion

Leveren er et meget aktivt organ med mange vitale funktioner. Leveren spiller en central rolle for fordøjelsen af fedt og omsætningen af proteiner, fedt, kulhydrater og visse vitaminer og mineraler. Hvert eneste minut pumper hjertet en tredjedel af dyrets blod gennem leveren. Man kan sige, at leveren er kroppens centrum for uskadeliggørelse af gift- og affaldsstoffer. Leveren omdanner skadelige affaldsstoffer og giftstoffer i blodet til mindre skadelige komponenter, som kan udskilles med urinen eller afføringen. Desuden er leveren vigtig for produktionen af blodplader (har betydning for blodets evne til at størkne) og for hormonbalancen. Leversygdomme er et relativt hyppigt problem hos hunde.

Når leverens funktion er nedsat, reduceres bl.a. evnen til at omdanne ammoniak (det skadelige affaldsstof fra proteinomsætningen) til urea, og mængden af ammoniak i blodet vil stige. Et højt indhold af ammoniak og andre affaldsstoffer i blodet kan medføre kvalme og opkastninger, rystelser, kramper, savlen og anden unormal adfærd.

Patienter med nedsat leverfunktion kan også have problemer med omsætningen af glukose (sukker) og fedt, med udskillelsen af kobber, og også med ophobning af væske i bughulen.

Årsager til nedsat leverfunktion

Medicin

Man ved, at visse typer af medicin og kemikalier kan have en skadelig virkning på leveren.

Infektioner

Infektioner med virus og bakterier kan medføre en betændelsestilstand i leveren.

Racer

Racer som dobermann pincher og west highland terrier har en øget risiko for at udvikle nedsat leverfunktion. Bedlington terrier er også specielt udsatte for at udvikle leverproblemer, idet de ophober kobber i leveren. Yorkshire terrier, cairn terrier, gravhund og irsk ulvehund kan fødes med en forkert forgrening af deres blodkar rundt om leveren, som fører til nedsat leverfunktion.

Svulster

Cancer i leveren reducerer leverens evne til at fungere og ses oftest hos ældre dyr.

Specific CKD/CKW er et velegnet foder ved leversygdomme hos hunde. klik her>