Kontakt med dyr godt for ældre & demente

Kontakt med dyr er godt for ældre og demente. Nu rykker et hold forskere fra blandt andet Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ud til plejecentre for at finde ud af, hvorfor de firbenede og de gamle går så godt i spænd.

Adfærdsforskere fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed vil bruge deres erfaringer fra adfærdsforsøg med husdyr til at undersøge, hvordan samvær med hunde påvirker ældre og demente.

Adfærdsforsker Karen Thodberg fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, skal snart til at tilbringe mange timer med ældre beboere på forskellige plejecentre i Vejle. Og hun medbringer gæster i form af besøgshunde.

At klø hunden bag øret, ae dens bløde pels og have en stille samtale med vovsen under fire øjne – det er nogle af de ting, der vækker glæde hos de fleste hundeejere. Erfaringer viser, at de firbenedes selskab også har en positiv effekt på gamle mennesker og demente. Nu vil et hold forskere undersøge, hvad det egentlig er, der ligger til grund for den positive effekt. Det er her Karen Thodberg, med sin mange års erfaringer med adfærdsforsøg hos husdyr, kommer ind i billedet.

– Med vores erfaring i adfærdsstudier er vi i stand til at kvantificere adfærd hos dyr. Vi kan bruge de samme metoder i den kommende undersøgelse til at give en videnskabelig dokumentation for, hvordan samvær med kæledyr påvirker beboere på plejecentre, siger Karen Thodberg.

Det nye projekt, som er en del af et større projekt om besøgshunde og støttet af Trygfonden, vil især sætte fokus på interaktionen mellem hunden og beboeren på plejecentret. Karen Thodberg vil også sammenligne hundenes effekt med effekten af interaktion med en robotsæl og en helt almindelig tøjbamse. Når data er indsamlet, vil adfærdsforskeren have et billede af, hvordan hver enkelt person i undersøgelsen har ageret overfor og sammen med enten hunden, sælen eller bamsen.

– Vi forventer at dokumentere, hvilken effekt besøgshunde har på ældre og dementes velbefindende. Vores antagelse er, at besøgshunde har en større effekt på de ældres velbefindende end de to ikke-levende alternativer. Det skal vi dokumentere og finde årsagen til, siger Karen Thodberg.

Dette ”hundevenskabsportræt” vil forskere fra Center for Psykiatrisk Forskning kunne sammenholde med data, der fortæller noget om, hvordan de ældre havde det før, under og efter deres samvær med de firbenede besøgsvenner.

Det treårige projekt udføres på 15 udvalgte plejecentre i samarbejde med professor, overlæge og dr. med. Poul Videbech fra Center for Psykiatrisk Forskning, Århus Universitetshospital.

Yderligere oplysninger: Forsker Karen Thodberg, Institut for Husdyrbiologi og -sundhed, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, telefon: 8999 1323, e-mail: [email protected]