Kanin med udstående øjne

En kanin med exophthalmos.

Besked:

Jeg har et spørgsmål ang. min kanin. Den har fået udstående øjne.

Det er ikke hele tiden. Men når jeg tager den ud af buret, fodrer osv, så står de næsten helt ud af hovedet.

Derudover så dækker den hvide hinde i krogen af øjet, næsten 1/3 af øjet.

Kanin-exopthalmos-1

Kanin med udstående øje

Igen kun når øjet står ud.

Når kaninen hviler osv er der intet at se. Jeg har spurgt min egen dyrlæge, men han har aldrig hørt om det før. Og jeg har heller ikke kunne finde noget på nettet med det.

Jeg vil selvfølgelig bare gerne vide om kaninen er syg. Jeg har haft kaniner i mange år, men har aldrig set det før.

Kaninen er en hun kanin, 2 år gammel. Den går med sin søster. Den er lidt overvægtig, og har haft problemer med diarre for nylig, men det er der styr på igen.

Mange hilsner Rikke

Hej Rikke.

En kanin med udstående øjne er en relativ sjælden tilstand. Når øjenene er udstående kaldes tilstanden på fagsprog for exophthalmos.

Der er flere mulige årsager til, at din kanin lider af exophthalmos. Den

Kanin-exophthalmos-2

Exophthalmos hos kanin

hyppigste årsag hos kaniner er tandproblemer eller i det hele taget problemer i mundhulen.

I nogle tilfælde kan det være problemer med knoglerne omkring øjnene, der forårsager, at øjnene er udstående. I andre tilfælde kan der være en svulst bagved øjet. I så tilfælde er det typisk kun det ene øje, der er udstående.

At kaninens blinkhinde dækker en større del af øjet, tager jeg som udtryk for en generel svækkelse af kaninen.

Da tilstanden er forholdsvis sjælden ville det være fint, hvis du kunne maile et billede af din kanin, så kan jeg måske komme nærmere med en årsags opklaring.

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

Hej igen.

Hermed sendes billeder af kaninen. Tilstanden er opstået i løbet af ca 14 dage, hvor jeg opdager at øjet bliver mere og mere udstående. Jeg synes umiddelbart tænderne ser fine ud og den spiser fint. De har altid grene til at gnave i og et godt grov foder, netop for at afhjælpe tandproblemer.

Men det er som sagt ikke altid, øjet ser ud som på billederne. Når den hviler, ser det helt normalt ud, og der er hinden hvor den skal være.

Er der nogen behandling, hvis ikke det er tænderne? Eller hedder det i så fald aflivning? Jeg tænker i hvert fald, at hvis det er smertefuldt, så skal den ikke gå med det.

Mange hilsner Rikke

Hej Rikke

Tak for de fine billeder. Det er tydeligt, at der er tale om exophthalmos. Øjeæblet er noget rødsprængt i den mediale vinkel.

Jeg synes du skal tage til dyrlægen med din kanin og få den undersøgt grundigt. Du skal regne med, at du ikke kan se kindtænderne, da de er skjult i kaninens kindposer og derfor kan der sagtens være betændelse ved en af kindtænderne, der så forårsager det fremstående øje. Der er dog også andre mulige årsager, men det kan din dyrlæge finde ud af ved undersøgelsen, ligesom han/hun kan rådgive dig om behandling eller eventuelt aflivning.

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.