Hvad med hunden nytårsaften?

Det er farligt nytårsaften

Hunde kan reagere forskelligt på utryghed og angst. Det at være en hund når nytårsaften nærmer sig medfører for nogle hunde, at de trækker sig væk og bliver mindre aktive, mens andre bliver rastløse, halser og har svært ved at finde ro. I sjældne tilfælde kan man se, at hunden bliver ligefrem aggressiv. Det er dog en meget sjælden adfærd, reglen er, at hunden er utrøstelig og ikke til at komme i kontakt med. Det er meget vigtigt, at man som dyreejer begynder i godt tid med planlægningen af nytårsaften for hunden. Dette gælder især hvis hunden tidligere har udvist angst for fyrværkeri. Begynder man først selve nytårsaften er det bare for sent.

Gode råd til hundeejere ved fyrværkeriangst / nytårsangst

 • Opsøg dyreklinikken i god tid for rådgivning og angstdæmpende behandling.
 • Sørg for at lufte hunden inden fyrværkeriet starter/tager til. Husk at lufte hunden i line, så den ikke har mulighed for at stikke af, hvis den bliver forskrækket.
 • Træk gardinerne for og rul persienner ned, når det begynder at blive mørkt. Tænd godt med lys indenfor, så lysglimt fra fyrværkeriet sløres.
 • Sæt let rytmisk musik på musikanlægget for at sløre lydene udefra. Helst musik som hunden er vant til fra rolige stunder.
 • Tilbyd hunden et roligt sted midt i hjemmet væk fra vinduer og døre. Hvis hunden i tiden op til fyrværkeriet har haft gode oplevelser på dette sted (ro, tyggeben, legetøj og lignende), vil det være en hjælp i stressende situationer. Hunden skal generelt altid have “helle” på dette sted og altså ikke håndteres (børstes/soigneres/krammes), når den søger derhen.
 • Ved at tilbyde en lille bunke forskellige tæpper på dette sted, har hunden noget at grave og gemme sig i, og det kan hjælpe på dens stressniveau at have mulighed for selv at handle.
 • Fordel lidt godbidder og tyggeben ved hundens “gemmested”, når fyrværkeriet starter, men bliv ikke skuffet, hvis hunden ikke viser interesse for lækkerierne. Hunden skal ikke lokkes eller presses til at vise interesse for maden eller til at spise.
 • Ignorer selv fyrværkeriet og hundens eventuelle reaktioner på det.
 • Hvis hunden søger kontakt besvares denne på helt rolig vis. Det er vigtigt ikke at ynke eller “pylre” om hunden, fordi dette vil bekræfte den i, at situationen er anderledes og farlig.
 • Det er vigtigt selv at være upåvirket af fyrværkeriet, da det signalerer til hunden, at situationen er ufarlig.
 • Man bør tænke på at atypisk opførsel, som for eksempel udklædning med parykker, sjove skæg, skralder, truthorn med mere kan gøre hundens angst værre.

Hunde og katte kan være bange eller utrygge i et utal af situationer. Det kan f.eks. være overfor mennesker, dyr og genstande. Nogle er bange for fyrværkeri og tordenvejr, mens andre er bange for børn, mænd, heste, trafik eller noget helt andet.

I tiden op til nytårsaften er der mange hunde, der begynder at blive utrygge. Har du en hund, der tidligt begynder at vise tegn på utryghed anbefaler vi Zylkene og/eller DAP-feromon. En anden mulighed er desensibilisering med lydtræning, men den skal påbegyndes i god tid før nytårsaften.

HAR DU SPØRGSMÅL OM DIT DYR VEDRØRENDE ANGST I FORBINDELSE MED FYRVÆRKERI KAN DU STILLE DET HER>