Hund angst for lyde

Min hund er bange for lyde i huset.

Jeg har lige et spørgsmål jeg tænkte om du kunne hjælpe mig med: Vores hund har fået angstpillerne på 75 mg i 1 mdr nu (det er en yorkshire terrier på ca 3 kg) men hun er stadig meget bange efter vi flyttede ind for ca 2 mdr siden. Hun ryster meget og kan slet ikke klare de lyde der er i huset (fx. ovn, køleskab, fryser, vaskemaskine mm).

Er det normalt hun stadig har det så skidt? eller er det fordi det muligvis tager flere måneder for hende at vænne sig til at være her? eller bør vi gå til dyrelægen med hende?

På forhånd tak for din hjælp.

Hej Maria

Jeg vil gerne hjælpe med din bange hund, men der er et par ting jeg har brug for at vide. Hvor gammel er din hund og var hun bange for lyde det sted i boede før ?

Er det sådan at hun begynder at ryste f.eks. når vaskemaskinen går i gang?

Venligst

Ole B. Jensen

Hej Ole.

Tusind tak fordi du skriver tilbage. Min hund er ca 2½ år. Hun var ikke bange for noget i vores gamle lejlighed inde i byen, men hun var ikke så glad for at gå tur på gaden (måske pga de mange lyde).

I midten af juli flyttede vi ud af byen til et hus i 2 etager. Det er som om hun kun er bange når vi er i underetagen hvor vi har stue med åben køkken. Hvis vi laver den mindste ting i køkkenet, som fx at sætte en tallerken på plads begynder hun at ryste helt vildt og løber ovenpå og ligger sig i soveværelset og ligger og ryster.

Nogle gange om aftenen ligger hun også i sofaen hos os og kigger så over i køkkenet og hører en lille lyd eller noget vi ikke lige bemærker, og så begynder hun at ryste igen. Hvis jeg tømmer opvaskemaskine, eller fylder den eller sætter den igang ryster hun også. Og hun begynder også at ryste når jeg starter vaskemaskinen, det er så snart den lyd starter.

Nogle gange er det også bare som om hun lige pludselig begynder at ryste når hun ligger i sofaen. Så rejser hun sig ofte, med halen helt mellem bagbenene, og går op i soveværelset. Hun er dog blevet en smule bedre, forstået på den måde at hun enkelte gange bliver nede i stuen hos os og så bare ryster her.

Men hun har det bedst og er gladest når vi er på førstesalen i vores hus, hvor køkkenet ikke er. Nu mens jeg skriver dette kiggede hun lige over i køkkenet og begynte at ryste helt vildt igen.

Det er lidt ubehageligt for man bliver så bekymret for om hun har det godt. Er der noget specielt vi kan gøre for at gøre det bedre? og er det rigtigt det medicin jeg har købt til hende hos jer?

Mange tak for din hjælp.

vh Maria

Hej Maria

Det var en fin beskrivelse du fik lavet her. For mig er der ingen tvivl om, at din hund er bange for specielle lyde, som hun ikke er så vant til. Det er derfor, at hun søger væk fra dem. Hun har nok været det til dels altid, jeres flytning ud af byen har så forstærket tendensen, måske fordi der ikke er så meget baggrundsstøj til at overdøve lydene fra køkkenet.

Disse lyde står nu meget klarere for din hund og det er det, der skræmmer din hund fordi den er så lydfølsom.

Den har det lidt ligesom de mange hunde, der er bange for torden, skud og fyrværkeri. Zylkene virker angstdæmpende og er et fornuftigt valg af behandling. Der er et par ting du kan prøve udover zylkene.

For det første skal du ikke ynke hunden, når den begynder at ryste. Gør du det vil den blive bekrætiget i sin tro på, at der er noget farligt på færde. Lad den blot gå ovenpå uden at gøre et stort nummer ud af det.

Når den har opholdt sig et lille stykke tid ovenpå alene, kan du gå op til hunden og aflede dens opmærksomhed ved f.eks. at lege med den. Brug eventuelt lidt aktivitetslegetøj som hunden forbinder med noget godt. Trikket er her ikke at ynke men at aflede.

Det kunne også være en mulighed at forsøge at lave en desensibilisering af hunden. Dette kan gøres med en CD med høje lyde fra torden, skud og fyrværkeri. Selvom det ikke lige er de lyde den nu udviser angst for, kan det være et forsøg værd at lade hunden gennemgå en sådan træning, så den bliver robust mod lyde. Vælger du det er det vigtigt, at du følger vejledningen nøje, som er sammen med CD erne.

Regn iøvrigt med, at det tager op til 2-3 måneders træning´, inden du kan forvente at se effekt. Det er iøvrigt godt, at du fornemmer, at tilstanden er ved at bedres. Er din hund normalt bange for torden og fyrværkeri?

Venligst Ole B. Jensen

Hej Ole.

Tusind tak for din fyldestgørende mail, det betyder rigtig meget for os at vi nu ved hvordan vi skal forholde os og hjælpe hende med at få det bedre. Og det er rigtig godt at få at vide at man ikke skal pylre om hende når hun bliver bange for det har jeg nok haft en tendens til, måske fordi man er kvinde, så det må jeg straks holde op med.

Vi vil prøve at lade hande være, og så aktivere hende efter lidt tid som du foreslår.

Til dit spørgsmål om fyrværkeri: Bella er også utrolig bange nytårsaften, hun bestiller ikke andet end at ligge inde i sit lille hus og ryste, det gjorde hun ihvertfald inden hun flyttede og det er jo nok ikke bedre efter vi er flyttet. Så jeg tror bestemt jeg vil læse om den cd med lydene, men tror du det er bedst at gøre det nu? eller når hun er kommet sig lidt over lydene her i huset? på den anden side er der jo heller ikke vildt mange mdr til nytår så jeg ved ikke om man bør begynde.

Ihvertfald tusind tusind tak for din hjælp, vi er meget taknemmelige.

Vh Maria

Hej Maria

Tror du skal begynde med lyd cd nu, da det tager måneder med den træning og da det sandsynligvis også vil have positiv effekt på de andre lyde. De tilbagemeldinger vi får på lyd cd en er positive. Folk siger at hundenes angst dæmpes væsentligt, men forsvinder ikke fuldstændigt i alle tilfælde.

Venligst Ole

Hej ole.

Det vil jeg bestemt gøre så. Igen tusind tak for din hjælp den er virkelig værdsat. Hav en skøn dag og snart weekend.

Vh Maria