Hest sveder elektrolytter?

Min hest sveder meget under arbejde. Er det nødvendigt med elektrolytter?7

Subject:
Elektrolytter

Message:
Hej ?
Jeg har et spørgsmål angående elektrolytter.
Jeg er igang med træningen af min araber, efter 3 mdr pause. Vi rider udelukkende i skov og kuperet terræn. Han sveder en del efter små 4 km i skridt med lidt trav. Min plan er at vi skal ride imellem 6-20 km 4-5 i ugen.

Vi er selvfølgelig ikke i form endnu. Hvad gør jeg med elektrolytter ? Hvor meget og hvor lidt og er det overhovedet nødvendigt ? Han får god kvalitet af hø, natur pellets fra st.
Hippolyt og alfa lucerne uden sukker samt LINOCRUNCH. Han har adgang til saltsten på fold og har Himalaya i boksen.
Mvh Mette ?

Hej Mette

Hvorvidt en hest har brug for et tilskud af elektrtolytter afhænger helt af hvor meget og hvor ofte den sveder. Når hesten sveder mister den vigtige mineraler i sveden som natriumklorid, kaliumklorid m.

I 2,5 liter sved mister hesten ca. 50 gr. elektrolytter.
En hest mister ca. dobbelt så mange elektrolytter pr. kvadratcentimeter hud som et menneske gør. Det vil sige, at menneskets ved er mere vandig end hestens sved. Hvor meget hesten sveder afhænger af flere forhold herunder ikke mindst temperatur og fugtighed, samt hvor hårdt hesten arbejder.

En hest der arbejder intenst på en varm dag, kan miste helt op til 10 til 15 liter sved i timen. Lad os sige den arbejder 3 timer, det vil give 45 liter sved. Da der er 50 gr. elektrolytter i 2,5 liter sved, så vil hesten miste 900 gr elektrolytter i dette eksempel.
Det vil altså sige, at hesten skal æde næsten et kilo himalaya sliksten om dage. Det har jeg aldrig set en hest der kunne.

Så jo en hest har brug for elektrolytter, særligt når det er varmt og når den arbejder næsten hver dag. Ellers vil den med garanti komme i underskud og dens præstationevne vil lide derunder.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej Ole Tusind tak for svar
Vil du så anbefale at jeg giver ham fast elektrolytter når vi når et træningsprogram hvor han præsterer 4-5 gange om ugen ?

Hej Mette

Ja. Lidt på den kolde årstid og så mere efterhånden som det bliver varmer og han sveder mere. Mængden vil være en vurderingsag ud fra hvor meget han set ud til at svede.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.