Hest med mavesår

Tilskud og fodring af tynd hest med mavesår.

Hej Gærum Dyreklinik

Min hest er for en del måneder siden blevet diagnosticeret med temmelig alvorlige mavesår. Den blev behandlet i over en måned med mavesårsmedicin, og efter endt behandling, ønsker jeg at give den et forbyggende tilskudsfoder – som virker!

Jeg har før læst om fodertilskudet Pronutrin, og fandt i den sammenhæng en artikel om et dokumenteret dyrlægeforsøg på heste, som viste at produktet havde positiv effekt på behandling af mavesår på netdyredoktor.

Nederst står der at produktet vurderes til at kunne have en forebyggende effekt, ved tildeling 2 gange ugentligt. Men hvorfor er Equitop Pronutrins vejledene dosering så 50 g. pr. 100 kg hest pr dag? Er det virkelig nødvendigt, at give en så stor mængde som forbyggende eller er en mindre mængde nok til at give en brugbar effekt?

Ser frem til jeres svar 🙂

Venlig hilsen Freja

Hej Freja

Den artikel du referer til er en gammel undersøgelse fra 1999. Pronutrin er i den mellemliggende periode og indtil i dag brugt på tusindvis af heste i forbindelse med mavesår. Erfaringerne er gode. Hvis hesten har mavesår, når man påbegynder, at give hesten Pronutrin, skal man forvente en behandlingstid på 1-2 måneder og denne behandling kan ikke i alle tilfælde stå

Pronutrin 1

Equitop Pronutrin mod mavesår

alene. Ved lidt alvorligere mavesår vil en behandling med mavesårsmedicinen Gastroguard også ofte være nødvendig.

Har din hest tidligere haft mavesår, kan Equitop Pronutrin anvende forbeggende 2 gange ugentligt. Doseringen er 50 gr. pr 100 kg. Du undrer dig over at doseringen er ligeså høj som ved behandling af mavesår. Dette skyldes virkningsmekanismen. Det der er i pronutrin som virker mod mavesår er lecitin og pectin, som ligger sig som et beskyttende lag på mavens slimhinde og derved beskytter slimhinden for angreb af mavesyre. Derfor er det også nødvendigt med en tilstrækkelig mængde af produktet på behandlingsdagene, da det ellers ikke kan dække maveslimhinden.

Et minus ved Pronutrin er, at nogle heste ikke kan lide smagen og hvis de er kræsne så eventuelt ikke vil æde det frivilligt. Til disse relativt få heste kan det være nødvendigt at give Pronutrin med pulvebøsse>

Du finder Equitop Pronutrin her>

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

Hej Ole

Tak for det hurtige svar! Jeg vil stærkt overveje at bruge Equitop Pronutrin som forebyggende tilskud fremover. Min hest blev behandlet med omeprazol som i Gastroguard, bare i den pilleform som benyttes til mennesker, da de jo er ufattelig meget billigere! Da hun havde mavesår af grad 4, fik hun den maksimale dosis i en måned, hvorefter jeg begyndte at trappe ned på doseringen. Hun har gået en lang periode symptom fri nu, uden medicin, men da hun for nyligt begyndte at vise symptomer igen, startede jeg hende op på forebyggende dosis omeprazol. Vil du mene at det er en rimlig måde at gøre det på, altså at starte på medicin når/hvis hun får symptomer?

Til dagligt gør jeg ellers alt hvad der står i min magt i forhold til fodring; hesten får store mængder stråfoder flere gange dagligt, kraftfoder uden havre med henblik på at begrænse stivelsesindholdet og kommer selvfølgelig på fold hver dag og virker ellers glad og tilfreds. Hun er dog en smule undervægtig, og jeg har længe kæmpet med at holde hende i ordenlig foderstand. Personligt synes jeg det er ufattelig svært at finde noget foder med tilstrækkelig energimængde og uden for meget stivelse, uden at det samtidig koster en formue. Derfor fodres hun i øjeblikket med lucerne og “cooling mix”, som primært er til heste i let arbejde og boksro, da hun står opstaldet på en rideskole hvor denne blanding er det bedste alternativ til den primære foderblanding med havre og meget stivelse i. Som prikken over i’et, er min hest utrolig kræsen og vil heller ikke spise olie. Da hun er konkurrence springhest, ved jeg godt at dette foder ikke er optimalt for hende, og jeg føler mig derfor rimelig skakmat når jeg kan se hun har svært ved at holde vægten. Har du en idé til noget andet jeg kan gøre for at mindske hendes risiko for mavesår, og evt. et råd til fodringen?

Venlig hilsen

Freja

Hej Freja

Du beskriver lige præcis de frustrationer som man har, når man har en hest med mavesår. Den er/virker meget kræsen specielt overfor det foder, som den har mest gavn af at få for sin mave. altså et stivelsesfattigt foder som cooling mix/lucerne og ingen eller kun lidt korn.

Dette foder holder hesten tynd bl.a. fordi, det ikke er muligt at få den til at spise tilstrækkelig af det til at den kan holde huldet.

Jeg har prøvet det så mange gange selv med enkelte af mine heste, specielt heste der trænes og konkurrerer på højt plan.

Lider din hest af mavesår på den måde du beskriver kan vi jo egentlig ikke sige om hesten er kræsen eller det der for os virker som om den er kræsen i virkligheden er et resultat af et mavesår i lettere grad.

Med hensyn til fodringen er det jeg er kommet frem til, hvis det drejer sig om en konkurrence hest og den virker kræsen, men gerne vil spise korn er en gylden middelvej.

Giv den korn, 1,8 – 2,0 kg op til 3 gange i døgnet: Dette korn blander du medDengie-Alfa-A-Oil f.eks. cooling mix/lucerne eller bedst lucerne med olie samt en vitamin, mineralblanding, se f.eks her>

Det strukturfoder du blander i kornet skal kun udgøre ca 3 håndfulde pr fodring af ca. 1,8 kg valset havre eller bedre valset byg. Heredover skal der helst være fri adgang til hø eller andet stråfoder.

Jeg ved godt, at denne fodring ikke er efter “bogen”, men holder du dig udelukkende til den fodring som du har beskrevet og som er den der normalt anbefales til heste med mavesår, har du ikke en chance for at holde din hest i ordentlig huld.

I modsætning hertil vil den fodring jeg beskriver kunne holde de fleste heste i godt huld, samtidig med at du laver en vis forbyggelse af mavesår, idet det tilsatte lucerne eller cooling mix giver hesten en længere tyggetid som bevirker en større spytproduktion som igen neutraliserer en del mavesyre.

Min praktiske erfaring siger sipelthen at denne fodring virker og gerne kombineret med tilskud af pronutrin eller et andet forebyggende tilskud mod mavesår.

Du skriver at din hest har fået tabletterne med omeprazol. Det er rigtigt, at de er meget billigere end den pasta der er registreret til mavesår hos heste. Der er tale om enterotabletter, som skal synkes hele. Jeg har været ved at regne på det og en hest skal have 20 tabletter for at det modsvare en pasta Gastroguard. Man kan godt give en hest omeprazol forebyggende. Dosis vil her være 1/4 af normaldosis.

Vær dog opmærksom på dopingreglerne, når det drejer sig om en konkurrencehest.

Jeg har lige et spørgsmål til dig. Hvordan har du fået din hest til at sluge alle disse tabletter i hel form uden først at knuse dem ??????

Med Venlig Hilsen

Ole B. Jensen

Gærum Dyreklinik.

Hej Ole

Det lyder som et godt råd, at kombinere korn med det stivelsfattige foder. Jeg havde faktisk overvejet det før, også at kombinere med et produkt til heste med tendens til at tabe vægt, som f.eks. Brogaardens “Build up” (indeholder ca. 23,5% stivelse) som jeg med andre heste har haft gode resultater med. Jeg tror egentlig bare, at jeg har taget min dyrlæges råd om foder med mindst muligt stivelse meget bogstaveligt, og har næsten været fuldstændig opsat på at holde mig til den stramme foderdiæt, trods min hests manglende ædelyst og tab af vægt.. I stedet har jeg nærmest proppet den med hø, uden nogen stor synlig effekt.

Men, tilbage til det med stivelsefattigt foder, som stadig indeholder nok energi; jeg er faktisk fornyligt blevet præsenteret for Spillers pelleteret fuldfoder “Response”, som åbenbart er særligt fremstillet til heste med tendens til nyreslag og mavesår. Jeg tror umiddelbart dette kunne være et rigtig godt bud på noget holdbart foder til mavesårs-heste! En konkurrencehest som står opstaldet samme sted som min hest, lider af nyreslag og har let ved at tabe vægt, men den har haft rigtige gode resultater med dette foder.

Desuden virker min hest meget tilfreds med smagen af foderet.

Angående omeprazol, er jeg glad for du nævner dopingreglerne, da jeg faktisk slet ikke havde skænket dem en tanke. Det virker som om jeg på længere sigt bliver nødt til at stile efter at benytte mig af et forebyggende tilskud, til heste.

De doseringer du nævner til omeprazol er ligeledes dem jeg læste mig frem til, på Gastroguards hjemmeside og dem jeg har benyttet. Med hensyn til spørgsmålet om at få min hest til at spise tabletterne, har jeg flere svar. Primært har jeg faktisk benyttet Pantoprazol, som bekendt indeholder det samme stof som Omeprazol. Disse findes jo i almindelig pilleform, som jeg stikker ind i et æble (ligesom nelliker i en appelsin), og så spiser min hest dem som regel sådan. Jeg har også kortvarrigt brugt enterotabletterne, og dem spiste/slugte min hest faktisk bare fra hånden, evt. med en godbid.

Jeg er godt klar over at enterotabletterne skal sluges hele for at det særlige “overtræk” ikke ødelægges, men min hest reagerede ligeså godt på denne behandling, som den gjorde på Gastroguard som den fik til at starte med, før jeg fandt ud af at bruge medicinen til mennesker. Desuden rådførte jeg mig også med min dyrlæge og flere læger, for ikke at rode mig ud i noget som ikke gav nogen virkning, eller kunne have skadelig effekt på min hest 🙂

Venlig hilsen

Freja