Har min hest mavesår ?

Har min hest mavesår ?

Kender du det. Du har hørt så meget om mavesår hos heste, men du aner ikke hvordan du finder ud af om din egen hest går rundt med et mavesår.

Har du nogensinde tænkt på om din hest lider af mavesår ? Hvis du aldrig har tænkt på det er det fordi du med stor sandsynlighed overser nogle svage symptomer hos din hest. Rigtigt mange undersøgelser har vist, at op til 97 % af vores heste har enten mavesår eller sår i tyktarmen.

Hvordan finder du ud af om din hest lider af mavesår eller tyktarmsår ?

I mange tilfælde har din hest et eller flere af følgende symptomer:

1. Ingen symptomer

2. Nedsat præstationsevne, hesten går ud af form.

3. Nedsat ædelyst

4. Vægttab

5. Unoder som krybbebidning, vævning, gnaver i træ og inventar, vindsluger.

6. Irritabilitet og modvilje mod at blive brugt.

Hvis din hest har et eller flere af disse symptomer, bør den mistænkes for mavesår eller tyktarmssår.

Hvilke muligheder er der så for at få bekræftet, at din hest har et mavesår?

1. Endoskopisk/Kikkert undersøgelse:

Dette er en undersøgelse hvor man kigger ned i hestens mavesæk og direkte kan se mavesåret. Fordelen er en direkte påvisning af mavesåret hos hesten. Ulempen er at undersøgelsen er bekostelig og at hesten skal faste i 6 – 12 timer før man kan foretage denne undersøgelse. Den nødvendige faste kan i sig selv give hesten et mindre mavesår. Desuden kan kikkerundersøgelsen ikke påvise et sår i hestens tyktarm.

2. Equine fæcal blood test:

Dette er en undersøgelse med et specielt test kit, hvor man på en afføringsprøve fra hesten kan undersøge om hesten har et mavesår eller et tyktarmssår. Undersøgelsen er så let, at du selv kan foretage den i din stald. Fordelen ved denne undersøgelse er, at den er billig, let at udføre og meget nøjagtig. Desuden kan den også påvise om din hest har tyktarmsår i modsætning til ´kikkertundersøgelsen.

3. Behandl hesten og se om det virker:

Dette kaldes også på dyrlægesprog for diagnosis ex juvantibus. Det består i at man mistænker hesten for en lidelse i dette tilfælde mavesår. Man undlader yderligere undersøgelser og behandler hesten alene på mistanken om mavesår. Hvis hesten bliver bedre regner man med, at man ramte rigtigt med diagnosen bliver hesten ikke rask forventer man, at diagnosen var forkert. Ulempen ved dette er selvklart, at man måske behandler en lidelse hesten slet ikke har. Af og til opgiver man også en eller korrekt behandling, som bare ikke blev foretaget i lang nok tid.

Vi anbefaler:

Ved mindste mistanke eller med jævne mellemrum i konkurrenceperioder og ved hård træning, at udføre en Equine Fæcal Blood test, så du ved hvad der foregår med din hest mave – tarm system.

Læs mere om testen her>