Forbenet dragtbrusk hos hest

Hvad er en forbenet dragtbrusk?

Forbenet dragtbrusk hos heste er en tilstand, hvor den ene eller begge bruskpladerne i hoven forbener. Bruskpladerne sidder i hver sin side ovenfor hestens hov i ballerne. Føler man dybt i hesten baller kan disse dragtbruske nemt mærkes. Hos nogle heste kan disse bruske omdannes til knogle i større eller mindre udstrækning. Sker dette lider hesten af forbenet dragtbrusk.

Forbenet dragtbrusk ses langt hyppigst på hestens forben.

Hvorfor får en hest forbenet dragtbrusk?

Det antages, at forbenet dragtbrusk især opstår, hvis hesten arbejder eller bliver trænet på hårdt underlag.

Årsagen til denne teori er, at rigtigt mange jyske heste, der i gamle dage blev brugt som arbejdsheste på stenbroen i København led af forbenet dragtbrusk.

Det er dog ikke helt sikkert, at denne årsag er reel. Det er langt mere sandsynligt, at der ligger en arvelig disposition hos den jyske hest for forbenet dragtbrusk. Hos andre heste ses lidelsen især hos store heste, mens den næsten aldrig forekommer hos små heste og ponyer.

Hvordan finder man ud af om en hest har forbenet dragtbrusk?

I nogle tilfælde kan man direkte mærke på bruskene, at de er forbenet. Når man palperer (mærker) bruskene i hestens baller er de normalt bløde og eftergivelige bruskplader omdannet til hårdt ueftergiveligt knoglevæv.

De fleste tilfælde af forbenet dragtbrusk findes dog som tilfældige fund ved en rutinemæssig røntgenundersøgelse af hesten.

Hvordan ser forbenet dragtbrusk ud?

På hesten er der ikke noget at se, men på røntgen ser tilstanden ud som på billederne herunder:

Forbenet-dragtbrusk

Forbenet dragtbrusk især på udvendige side

Forbenet-dragtbrusk-2

Samme som ovenstående, den helt forbenede dragtbrusk er markeret

Forbenet-dragtbrusk-3

Samme hests venstre forben, her er forbeningen ikke så udtalt

Hvilken betydning har forbenet dragtbrusk?

Forbenet dragtbrusk er i mange tilfælde blevet udnævnt som halthedsårsag hos heste. Dette skyldes ofte, at en halt hest der er blevet undersøgt og røntgenfotograferet, kun har haft denne røntgenforandring. Man har derfor antaget, at de forbenede dragtbruske var årsagen og undladt at lede efter andre årsager til hestens halthed.

I virkeligheden er de forbenede dragtbruske ikke eller kun meget sjældent årsag til halthed hos heste.

Betydningen er derfor stort set alene, at hesten kan være svær at sælge med denne røntgenforandring.

En handelsundersøgelse, hvor der påvises forbenet dragtbrusk uden kliniske symptomet på halthed, bør dog ikke få køber til at undlade at købe den pågældende hest.

HAR DU SPØRGSMÅL OM FORBENET DRAGTBRUSK HOS HESTE KAN DU STILLE DEM HER>