Følhopper og livsnødvendige aminosyrer

Drægtige hopper og essentielle aminosyrer.

Hvad er en livsnødvendig aminosyre?

En essentiel ( livsnødvendig) aminosyre er en aminosyre som hesten ikke selv kan danne ud fra foderets bestanddele. Det vil sige, at hesten skal have den tilført direkte i foderet.

Hvilke aminosyrer er livsnødvendige?

Essentielle aminosyrer er: arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptophan og valine.

Der findes ialt 22 aminosyrer, men de andre kan hesten selv danne ud fra de øvrige bestandele i foderet.

Hvad bruger hesten essentielle aminosyre til?

Aminosyrer og herunder de livsnødvendige amonosyrer er selve byggestenene i proteinerne. Proteinerne (æggehvidestofferne) er kroppens byggesten. Stort set alt væv i hestens krop er opbygget delvist af proteiner. Det forekommer derfor ikke mærkeligt, at byggestenene aminosyrene er meget vigtige for vævsopbygningen hos hesten og andre dyr for den sags skyld. Især hestens muskelvæv indeholder store mængder protein.

Hvorfor har den drægtige hoppe behov for de livsnødvendige aminosyrer?

Et ekstra tilskud af de livsnødvendige aminosyrer anbefales ofte til heste i hård træning. Denne anbefaling skyldes at der ved intensiv træning nedbrydes muskelvæv og hesten under genopbygningsfasen har et ekstra stort behov for aminosyrer. Herved kan musklerne blive stærkere ved træningen.

En drægtig hoppe har også et ekstra stort behov for aminosyrer. Tænk bare på, at den skal danne et helt nyt individ ud fra bl.a. de livsnødvendige aminosyrer den optager gennem foderet. Da foderets indhold af netop de livsnødvendige aminosyrer ofte er begrænset kan der være god logik i at tilføre den drægtige og den mælkegivende hoppe et ekstra tilskud gennem foderet.

Hvilket aminosyre tilskud kan anbefales til bl.a. drægtige hopper?

Der findes flere tilskud som er beregnet på at tilføre hesten flere af de livsnødvendige aminosyrer her nogle forslag med link:

Equistro Myo Power>

Equitop Myoplast>