Hvor sikker er Succeed Fecal blod testen?

Et spørgsmål om påvisning og behandling af mavesår og tarmsår hos hest.

Hvilket produkt vil du spørge om?
Succeed Fecal Blood Test

Skriv dit spørgsmål her:
Hej, hvor sikker er denne test? Vil den kun være positiv ved meget slemt/blødende mavesår? Og vil man helt kunne udelukke mavesår ved negativt resultat?

Mvh. Mette.

Hej Mette

Sensitivitet og specificitet er helt i top. De ligger i området omkring 97 %.

Sensitivitet betyder, at har hesten mavesår så vil testen påvise det i ca. 97% af tilfældene.

Specificitet betyder, at er testen positiv er det ca. 97 % sikkert der er tale om et mavesår.

Dette uanset graden af mavesår. Det er værd at bemærke, at det faktisk nok er en mere specifik og sensitiv test end en endoskopi.
Det skal forstås på den måde, at når der foretages en endoskopi skal hesten først faste. Når en hest faster får den meget hurtigt mavesår i let grad
og du får dermed en falsk positiv endoskopi. Desuden kan små reelle mavesår godt overses ved endoskopien.
Desuden opdager man aldrig tarmsår ved endoskopi. Dem er der faktisk rigtig mange af.

Håber det giver mening.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej Ole.

Mange tak for hurtigt og godt uddybet svar. Lige et enkelt spørgsmål mere; giver tarmsår samme symptomer som mavesår? Og behandler man på samme måde?
Mvh. Mette.

Hej Mette

Ja, tarmsår giver samme symptomer. Med hensyn til behandling så virker Gastroguard og Equinor alene på mavesår, da det er syrepumpe hæmmere. Der vil derfor ikke være nogen effekt på tarmsår. Det eneste produkt jeg kender til som virker på tarmsår er Succeed pasta.

Hej igen Ole.

Nu har jeg fået lavet testen, og den er positiv i test A. Godt nok ret svag streg, men alligevel tydelig. (vedhæftet billede)

Vil du “oversætte” hvad det betyder helt præcist? Er klar over han har mavesår og skal behandles, men forstår ikke hele

teksten i “positive – test A”. Vil være rart at vide nøjagtig hvad det betyder.

Jeg har nogle spørgsmål til det videre forløb, håber ikke der er for mange… Jeg har bestilt Succeed Oral Pasta hos jer, kan se at der bliver anbefalet lidt forskellige doseringer. Skal han (han = 5 års trakehner vallak) have 1 pasta dagligt i 2×30 dage, eller 2×1/2 pasta dagligt, eller 2 hele pasta i 7 dage og derefter 1 pasta dagligt til kassen er brugt? (bestiller en kasse mere når jeg lige ser om det har en effekt).

Da jeg fik mistanke om mavesår (i sidste uge) startede jeg ham op på Pronutrin, for at se om han ville æde det og for at komme i gang med noget. Han ville efter et par dage med kun en smule i foderet, gerne have det, og de sidste 2 dage er det lykkedes at få ham til at spise 250g.dgl. Og på de 2 dage har han allerede ændret adfærd til det bedre!! Så min tanke er at når kuren med Succeed er ovre, vil jeg fortsætte forebyggende med Pronutrin.

Kan se at du anbefaler at gøre dette med 2 dage pr. uge med fuld dosis. Er dog usikker på om han vil æde så meget når han ikke har fået det dagligt, vil det ikke virke hvis jeg giver ham mindre dosis dagligt?

Min mistanke om mavesår kom pga. han det sidste halve år er blevet mere og mere sur og tvær. Han fik en seneskade i april, og den første måned fik han lov til at fortsætte med at gå på fold med hans 2 pony-venner, dog på en noget mindre fold for at undgå de blev for muntre. Desværre gik det ikke, de kunne sagtens lave ballade alligevel, så jeg var nød til at flytte ham på ene-fold og det har han haft det meget svært med. (regnede med det dalende humør var pga. dette.)

Har dem dog gående lige ved siden af hinanden og vi har delt deres læskur op på midten, så de kan stå og diskutere lidt og nappe hinanden, og hygge og klø. Det gør de også meget. Men hvis der er noget der kører ham op, (trailere der kører hurtigt forbi, fremmede heste der rider forbi, jægere i området der skyder meget) bliver han meget frustreret over ikke at kunne gemme sig bag hans
ponyer, og så er det han stresser. Derfor vil jeg fortsætte med noget forebyggende, i hvert fald så længe han går alene.

Tør ikke lukke dem sammen endnu, han er i gang med genoptræning og derfor vil jeg også gerne høre dig om han må blive redet mens han er i behandling eller om han skal have længere tids pause?

Det er ikke fordi han laver så meget, ca 20 min. ridning i skridt og trav 4 gange pr. uge. Det er bare så ærgerligt at genoptræningen af han ben går helt i stå, så vi skal starte forfra. (men det gør vi selvfølgelig hvis det er dét der skal til!) Ud over hans surhed, begyndte han i sidste uge at reagere (meget) på gjorden, og det var dét der fik mig til at reagere og tænke mavesår.

Jeg vil selvfølgelig ikke ride ham så længe han udviser symptomer, men er usikker på om det er ok at ride ham let, når han ikke viser symptomer mere, selvom han stadig er i behandling?

Mht. foder/fold, så for han 300g. natur musli fra Hippolyt, + 300g.lucerne og en stor håndfuld gulerødder 2xdgl. (400g. af hver 2xdgl. når han laver lidt mere.) Derudover får han et biotin tilskud, loppefrøskaller og hvidløgsgranulat.

Han får dette kl. 5.45 + kl. ca. 21.30/22.00. Han går på fold fra kl.6.30 til ca. 16.30. (i øjeblikket, når der er lysere/varmere til kl.21-22, om sommeren på døgnfold. Dog ikke døgnfold i år pga. hans ben.)

Når han kommer ind fra fold om eftermiddagen/aftenen, er der en portion lun hygge-mash (fra Castle) + gulerødder i krybben. Han får i øjeblikket 12,5 kg. (tør) wrap pr. dag, fordelt over 6 gange. (størst portion til natten. Når han laver mere, er han oppe på 15 kg, har dog måtte rationere lidt da han er blevet lidt rund!) Eneste ting jeg lige kan komme på der ikke er optimalt for ham, er at han står på spåner og derfor ikke kan gumle på noget hvis han trænger til det. Er dog begyndt nu at give ham en bunke halm også til natten + han har adgang til halm hele dagen ude i hans læskur. Hvis du har forslag til nogle ændringer her, er det meget velkomment!

Beklager det blev en hel roman, med mange spørgsmål… men man vil jo så gerne gøre det så godt som muligt

Mange hilsner
Mette.

Hej Mette

Testen er meget positiv. Når det er A testen så lider din hest af sår i tyktarmen. Det virker meget ligesom mavesår. Dosering af Succeed pasta vil jeg anbefale 2 pasta dagligt i 7 dage efterfulgt af en pasta dagligt de næste 16 dage.

Med hensyn til Pronutrin herefter er det fint med den lidt lavere dosering, men så skal du nok give det 3-4 gange ugentligt.

Du kan godt genoptræne hesten samtidig med behandlingen.

Fodringen du giver hesten virker meget fin med henblik på forebyggelse af mavesår og tarmsår.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.

Hej igen.

1000. Tak for svar

Vil du anbefale at han får en kur mere med Succeed hvis han er symptomfri efter den første kur? Eller er det lige så godt at
skifte til Pronutrin der? (vil gerne være 100% sikker på han er ok. Vil nok teste ham igen når han er færdig)

Vil det sige at Pronutrin er lige så effektivt mod tarmsår som mod mavesår? (mener du skrev tidligere at det eneste der virker
på tarmsår, er Succeed pasta…?)

Og så lige til sidst…  Hvorfor udvikler en hest tarmsår? Er det stress/frustration (gå alene, tilridning osv.), eller er det noget med
bakterier? Vil jo gøre alt for det ikke sker igen. Når den måde han bliver fodret på er ok, kan jeg ikke rigtig komme på andre årsager.
Han er i øvrigt altid blevet fodret sådan, på nær en måned sidste år hvor han var i byen i tilridning. Han er født herhjemme.

Mange hilsner

Mette.

Hej Mette

Jeg vil anbefale, at du tester når hesten er færdig med Succeed pastaen. Pronutrin har ingen effekt på tarmsår mig bekendt. Der er nok ingen der kender den eksakte mekanisme for hvordan tarmsår opstår, men jeg mistænker det er de samme mekanismer som fremmer udviklingen af mavesår hos heste.

Med Venlig Hilsen
Ole B. Jensen
Gærum Dyreklinik.