En vild nervøs hest

Er din hest nervøs og vild, når du skal til konkurrence, så læs mere her?

Heste-i-konkurrence

Heste der konkurrerer har brug for en rolig leder, for ikke at blive nervøse. Foto Esther Studstrup

Hvis du står i en konkurrencesituation skal du være hestens leder og indgyde ro og tryghed. Også selvom du måske indvendigt selv er nervøs. Ellers får du en nervøs hest.

Heste har brug for en rolig afbalanceret rytter eller kusk for at yde sit optimale.

Da du er hestens leder vil hesten hele tiden aflæse de signaler, du udsender med dit kropssprog. Vær sikker på, at din hest også vil foretage en reaktion på de signaler, du herved sender. Hvis du strammer ryggen, strammer grebet i tøjlen eller lægger benene tættere til kroppen, vil dette gøre hesten mere ængstelig.

Udover at hesten bliver stresset vil dine signaler til hesten være modstridende. Når du klemmer hesten med benene giver du kommandoen om at gå fremad, samtidig med at du strammer tøjlen, som betyder stop. Hesten bliver forvirret og derfor nervøs.

Hesten aflæser ikke kun dit kropsprog, når du sidder på den. Den aflæser hele tiden dine signaler, måden du bevæger dig på, dit stemmeleje og alle andre ting du foretager dig. Din nervøsitet vil forplante sig til hesten og give den en dårlig opfattelse af situationen.

Din opgave er derfor at overbevise hesten om, at du ikke er nervøs ved situationen, selvom du indvendigt er meget nervøs. Du skal hele tiden forsøge at indgyde ro til hesten, på den måde vil du også få overbevist dig selv om at du ikke er nervøs.

Lad være at tænke negativt om din egen nervøsitet. Brug det konstruktivt i stedet for. I en konkurrencesituation er det helt almindeligt, at der pumper adrenalin rundt i din krop. Dette gør, at du kan reagere hurtigere, derfor skal du acceptere det og lære at bruge det på en god måde.

Er hesten først blevet nervøs inden konkurrencen, vil den have brugt en masse energi på dette og den vil derfor ikke være i stand til at yde sit maximale til konkurrencen.

Den nervøse hest er mere bange og derfor ikke så god til at koncentrere sig om opgaven, hvorfor den lettere vil lave nogle fejl under konkurrencen.

Gode råd mod nervøsitet hos din hest og dig selv.

Hvis du forventer, at din hest skal forholde sig roligt er det nødvendigt, at du selv finder metoder til at holde dig selv rolig, så du ikke sender besked til hesten om, at der foregår noget særligt.

En god idé kan være, at tage et par dybe indåndinger. Det er normalt, at når man er nervøs, ja så tager man hyppige overfladiske indåndinger. Dette registrere din hest med det samme. Holder du dig derimod rolig med afslappet vejrtrækning, vil hesten gøre det samme.

Hver gang du træner med din hest gør det da til en gylden regel lige at tage en pause, hvor du slapper tøjlerne af og tager et par dybe indåndinger. Dette vil hjælpe hesten og dig selv til en mere rolig omgang.

Syng, fløjt eller snak ofte med hesten, når du træner den. Gjort på den rigtige måde kan det være med til at berolige jer begge.

Mental forberedelse på en konkurrence med hesten.

Det er helt normalt at være nervøs før en konkurrence, det er mere måden vi takler denne nervøsitet, der er forskellig mellem mennesker. Inden konkurrencen forsøg da at varme din hest og dig selv op så langt væk fra pladsen som muligt for at undgå al den virak der foregår omkring begivenheden. Når hesten så er varmet op, kan du trække rundt med den, indtil det er tid for konkurrencen. Denne bevægelse giver aktivitet i kroppen og fjerner fokus fra nervøsiteten. Mens du trækker rundt med hesten, kan du i hovedet gennemgå den perfekte ridning eller kørsel, du skal til at foretage.
Hvad er dit mål med konkurrencen? At gå ud og vinde det hele? Hvis dette er dit mål, så opsøger du selv en fiasko. Dit mål bør være at gå ud og gøre det bedste dig og din hest kan præstere. Hvis du koncentrere dig om dette mål i stedet for at vinde, vil du også efterhånden begynde at vinde. Kontroller på den måde det du har magt over og lad resultaterne komme af sig selv.

SE PRODUKTER DER KAN HJÆLPE DEN NERVØSE HEST>