Drikker din hund meget vand?

Har du en hund der drikker meget vand?

Et højt indtag af vand kaldes på fagsprog for polydipsi. Når der drikkes meget vand skal hunden også af med det igen. Den tisser derfor mere end normalt og det kaldes polyuri på fagsprog.

Hvis din hund drikker meget vand er der en række særlige sygdomme, der kan være årsag til det forøgede vandoptag hos din hund.

Før du begynder at finde en forklaring på, at din drikker meget vand, kan det anbefales, at måle din hunds optagelse af vand.

Så meget vand skal din hund drikke før det er for meget:

Før man kan tale om, at din hund drikker meget vand i forhold til normalen skal den drikke mindst 100 ml pr. kg. den vejer om dagen. Gør den det, drikker hunden meget vand.

Ikke sygdomsmæssige årsager til, at din hund drikker meget vand:

1. Varmt vejr:
Hunde kan ikke svede ligesom os mennesker, når det er varmt. Når mennesker sveder fordamper der væske fra huden og det gør, at kroppen bliver nedkølet. For hundes vedkommende mister de væske via udåndingsluften. Hunde kommer af med overskudsvarmen på den måde. Tabet af væske kompenserer de for ved at drikke mere vand end normalt.

2. Hvis der er meget salt i hundens foder:

Hvis din hund får et saltholdigt foder vil dens organisme kompensere for det store saltindtag ved at drikke meget vand. Herved opretholder din hund en normal salt og elektrolybalance i blod og kropsvæsker.

3. Visse store hunderacer:
Nogle store hunderacer drikker normalt meget mere vand end små hunderacer. Dette er en erfaring, som der ikke kan gives nogen fornuftig forklaring på.

Sygdomsmæssige årsager til at din hund drikker meget vand:

1. Psykogen polydipsi:
Dette er psykisk betinget, at din hund drikker meget vand, hvis den lider af psykogen polydipsi. Normalt er der ikke andre symptomer hos hunden udover den drikker meget vand. I visse tilfælde kan der dog være en forhistorie om en traumatisk begivenhed, som kan have ført til lidelsen.

2. Pyometra – Underlivsbetændelse:
Hos tæver som udvikler pyometra eller underlivsbetændelse ses som et af symptomerne også en forøget vandoptagelse. Hunden vil derudover også være generelt skidt tilpas med feber og nedsat ædelyst, ligesom der kan komme et karakteristisk brunligt flåd fra skedeåbningen.

3. Sukkersyge – Diabetes mellitus:
Sukkersyge er en tilstand hvor hundens insulin produktion enten er nedsat eller hundens kropsceller reagerer ikke effektivt på insulinet. Insulinets funtion i kroppen er at få sukker til at blive optaget i kroppens celler. Når dette system ikke virker, får hunden for meget sukker i blodet. Den vil derfor begynde, at udskille sukker i urinen. Da sukker trækker meget væske med sig kompenser hunden for dette ved at drikke meget vand.

4. Falsk sukkersyge – Diabetes insipidus:
Dette er en sukkersygelignende lidelse, hvor hunden drikker meget vand, fordi den ikke udskiller tilstrækkeligt med hormonet ADHD fra hypofysen. ADHD står for det antidiuretiske hormon. Dette er et hormon som påvirker nyrene til at holde væske tilbage i kroppen. Er der for lidt af dette hormon tilstede vil hunden tisse meget og derfor kompensere for dette ved at drikke meget vand.
Falsk sukkersyge findes i en central form, hvor der ikke udskilles nok hormon fra hypofysen og i en nyreform, hvor det er nyrene, der ikke reagerer optimalt på hormonet.

5. Kroniske nyresygdomme:
Nyrenes hovedfunktion er at rense blodet for affaldstoffer og opretholde en normal salt og elektrolytbalance i hundens krop. Ved en række forskellige sygdomme, hvor nyrene gradvist ikke fungerer tilstrækkeligt godt vil hundens krop kompensere for dette ved gradvist, at øge vandoptagelsen. Herved vil den langt hen i sygdomsforløbet kunne kompensere for nyrenes nedsatte funtion.

6. Hyperadrenocorticism – Cushings syndrom:
Dette er en lidelse, hvor binyrene danner for meget af deres hormon cortisol.
Andre hormoner i binyrene bliver også berørt af lidelsen. Der findes principielt tre årsager til sygdommen. Det kan være i hypofysen hvor der dannes for meget ACTH (adreno corticotropic hormone), som er det overordnede hormon, som styrer binyrebarkens udskillelse af cortisol, det kan være i binyrebarken, der udskilles for meget cortisol og endelig kan det være, at hunden behandles med binyrebarkhormon i for store mængder og i for lang tid. Udover den forøgede vandoptagelse vil der være andre symptomer som f.eks. symmetrisk håraffald, trunkulær fedme o.s.v. Visser racer er særligt disponerede for denne lidelse. Det gælder racer som gravhund, boston terrier, beagle og miniature pudel.

7. Hypoadrenocorticism – Addisons sygdom:
Ved denne lidelse dannes der for lidt cortisol og aldosteron i binyrebarken. Det er en sjælden lidelse og der vil være en række andre symptomer som opkastninger, diarre ofte blodtilblandet, sløvhed, manglende appetit og i værste fald kredsløbshock.

8. Hyperthyreoidisme:
Dette er en hormonel lidelse som især ses hos gamle hunde. Ved denne sygdom danner skjoldbrusk kirtlen for meget af sit hormon. Udovet en øget vandoptagelse vil der også være andre symptomer på sygdommen. Dette vil være symmetrisk håraffald, hunden taber sig og den spiser på trods af dette meget og mange forskellige ting.

Som det ses kan der være mange forskellige årsager til, at din hund drikker meget vand. Ovenstående er ikke en fuldstændig oversigt over tilstande hvor hunde drikker meget vand, men det giver en ide om, at der skal en række undersøgelser til hos dyrlægen for at fastslå diagnosen og for at give hunden den bedste behandling.