Hvorfor kan din hund ikke lide mænd?

Min hund kan ikke lide mænd, hvad gør jeg?

Som dyrlæge hører man ofte en klient komme ind på klinikken med sin hund og det første hun siger er, at min hund kan ikke lide mænd. Det samme scenarie optræder også ofte, når man som dyrlæge kommer ud til en kundes hest. Fælles for de oplevelser er, at det uden undtagelse er kvinder, der kommer med den opfattelse.

En anden fællesnævner er, at en rigtigt stor del af de kunder, der siger, at deres hund er bange for mænd tror det er fordi en mand tidligere i hundens liv har slået hunden.

Fælles for opfattelsen af at hunden er bange for mænd og at det er fordi, der en blevet slået af en mand er at begge dele ikke er årsagen til hundens opførsel.

For at finde den reelle årsag til at mange tror, at deres hund ikke kan lide mænd, kan man anvende en analytisk fremgangsmåde.

Årsag til at din hund ikke kan lide mænd:

1. Kan hunden se om den står foran en kvinde eller en mand?

Nej det kan den ikke. Hunden kan muligvis heller ikke lugte det, i hvert tilfælde ikke så den forbinder lugten af mænd med noget skræmmende og lugten af kvinder med noget behageligt.

Undersøgelser viser derimod et meget interessant fænomen idet, at mennesker der betragter andre mennesker bevæge sig i mørke og hvor de mennesker, der bevæger sig har fået påsat lys flere steder på kroppen, kan skelne mellem om det er mænd eller kvinder. Mennesker der udsættes for denne test fortæller samstemmende, at når de ser på kvindernes bevægelsesmønster, ser det ud som om, at de bevæger sig væk fra testpersonen. Modsat hvis der er tale om en mand, så fortæller testpersonerne oftest, at det ser ud som om manden bevæger sig hen imod testpersonen.

Når vi har ovenstående eksperiment i baghovedet og relaterer det til hunde, står det klart, at det hunde reagerer på er det forskellige kropssprog, som mænd og kvinder har.

Er hunden nervøs i første omgang vil det helt klart virke mere truende med en person, der nærmer sig hunden, end en person der går væk fra hunden.

2. Når hunden er bange for mænd er det fordi den er dårligt socialiseret:

Er du kvinde og opfatter du din hund som bange for mænd, kan du være vis på, at din hund også er bange for kvinder. Hunden er bange for mennesker fordi den, mens den var hvalp, ikke gennemgik en ordentlig socialiseringsprocess. Den er derfor bange for både kvinder og mænd. Hunden har dog også brug for en fører. Den vælger derfor det mindst skræmmende, som er kvinden jævnfør ovenstående om kropssprog.

Hvordan lærer du din hund til godt, at kunne lide mænd?

Hvis din hund er virkelig angst, således at det er helt umuligt for mænd at komme i kontakt med din hund starter du helt fra bunden af.

Du lukker simpelthen hunden ind i et værelse sammen med en mand.

Manden skal ikke forsøge, at komme i kontakt med hunden, han skal udelukkende sidde og måske læse en avis eller lignende. Manden skal også så vidt muligt undgå øjenkontakt.

Han skal simpelthen ignorere hunden totalt.

Under denne øvelse er der adgang forbudt for kvinder. Det endda så meget, at hunden heller ikke må kunne høre kvinder.

Træningen gentages flere gange. Når hunden efter et stykke tid begynder at vise interesse for manden i rummet, kan han umærkeligt lade sin hånd glide ned langs siden og se om hunden rører ved hånden. Gør den det, kan han forsigtigt klappe eller ae hunden, stadig uden øjenkontakt.

Efterhånden som hunden får tillid til manden øges kontakten gradvist over lang tid, indtil hunden til sidst bliver helt fortrolig med manden.

Under optræningen kan man af og til komme til at gå for hurtigt til værks. Gør man det skal hunden nok lade en det vide. Hvis det sker er der ikke andet at gøre end at gå et trin tilbage og fortsætte derfra.

Midler der er et forsøg værd, når din hund er angst for mænd:

Der findes et par kosttilskud, som kan dæmpe hundes angst for mænd og som det kan være en god ide at give hunden sammen med træningen, da disse midler kan afkorte træningen, der skal til for at gøre din hund tryg ved mænd.

1. Zylkene der indeholder det beroligende princip som også findes i modermælk.Læs mere om Zylkene her>

2. AnxiCalm indeholder aminosyren tryptophan og B-vitaminer. Tryptophan er ansvarlig for udskillelse af serotonin i hjernen og serotonin er det stof, som får os til at føle os godt tilpas. Læs mere om Kalm her>

Afsluttende bemærkninger:

Der findes ingen nem genvej til at resocialisere din hund. Træningen vil tage nogen tid og du kan ikke forvente, at de nævnte midler kan gøre din hund tryg ved mænd uden samtidig træning. Husk også at når din hund udviser angst for mænd er den principielt angst for mennesker i det hele taget, så der er god grund til at få gjort noget ved hundens angst.