Diarre og forstoppelse hos hund

Har din hund diarre eller forstoppelse?

Læs hvad du kan gøre her:

Hvad er fordøjelsesproblemer hos hund?

Fordøjelsesproblemer er alle former for problemer, som vedrører fordøjelsen og optagelsen af vand og næringsstoffer fra foderet i hele fordøjelseskanalen. Fordøjelseskanalen starter med spiserøret og slutter ved endetarmen.

En velfungerende fordøjelseskanal er en forudsætning for, at din hund kan være sund og velnæret. I mavesækken dræber mavesyren skadelige bakterier, og foderet omdannes til en flydende “puré”, som herefter transporteres ind i tyndtarmen. Her tilsættes enzymer fra bugspytkirtlen og galdeblæren. Disse er med til at dele proteiner, kulhydrater og fedt i mindre dele, som kan optages og føres ud i blodbanen, hvorfra kroppen kan udnytte næringsstofferne. De tilbageblevne rester af foder med blandt andet fiber, transporteres nu ind i tyktarmen, hvor det meste af vandet optages fra tarmen til blodbanen. Nu er der kun afføring tilbage, og dette transporteres til endetarmen.

De hyppigste former for fordøjelsesproblemer er:

Hund med diarre:

Hvis optagelsen af næringsstoffer fra tyndtarmen eller optagelsen af væske fra tyktarmen ikke fungerer optimalt, vil det synlige resultat være diarré. Diarré kan altså både være et tegn på problemer i tyndtarmen og/eller i tyktarmen.

Hund med forstoppelse
Forstoppelse er et symptom på, at tyktarmen ikke fungerer ordentligt, og at den er blokeret. Dette kan ske, fordi tyktarmen har opsuget for meget vand, hvilket giver tør eller hård afføring, fordi afføringen bevæger sig for langsomt gennem tyktarmen, eller fordi hunden ikke er i stand til at komme af med afføringen.

Opkastninger

Hvis mavesækken er irriteret, er det en naturlig reaktion, at hunden kaster op. Kroppen forsøger på denne måde at skaffe sig af med det, som generer. Opkastninger opstår også hyppigt i forbindelse med andre sygdomme end fordøjelsesproblemer

Årsager til fordøjelsesproblemer

Foder
Pludselige ændringer i fodertype kan medføre opkastninger og diarré. Andre årsager kan være, at hunden spiser ådsler, fordærvet eller forurenet mad, som den finder.

Racer
Visse hunderacer som f.eks. schæfer, grand danois, boxer og golden retriever er mere udsatte end andre racer for at få fordøjelsesproblemer.

Nedsat funktion af bugspytkirtlen
I bugspytkirtlen produceres en stor del af de enzymer, som er vigtige for fordøjelsen. Hvis bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt med enzymer, kan foderet ikke nedbrydes til så små dele, at det kan optages i blodbanen. Når ufordøjet foder bliver i tarmen, kan det gære, og hunden kan få diarré. Når foderet ikke kan optages fra tarmen, kan hunden tabe sig, selv om den har en god appetit. Til sådanne patienter er det meget vigtigt at fodre med et foder, som indeholder meget let fordøjelige proteiner, fedt og kulhydrater, som hurtigt og let optages fra tarmen.

Forøget vækst af bakterier i tyndtarmen
Når hunden af den ene eller den anden grund ikke kan fordøje og optage næringsstoffer fra foderet, forbliver der ufordøjet foder i tarmen. Det betyder et godt miljø og masser af næring til bakterier, hvilket igen kan føre til en bakterieinfektion i tarmkanalen.

Irriteret tyktarm (Colitis)
Irritation af tyktarmen kaldes colitis. Colitis kan f.eks. opstå, hvis tyktarmen pga irritation transporterer afføringen for hurtigt igennem tyktarmen og derfor ikke når at opsuge al væsken. Resultatet kan blive diarré, og at hunden prutter. Diarré som følge af colitis har oftest et mildt forløb.

Bakterier, virus og parasitter
Både bakterier, virus og parasitter kan være direkte årsag til fordøjelsesproblemer – oftest i form af diarré.

Anbefalede diæter ved forstoppelse:

Specific CDR-1

Specific CRD-1 mod forstoppelse

Specific crd 2

Specific CRD-2 mod forstoppelse

Specific CRW

Specific CRW vådfoder mod forstoppelse

Anbefalede diæter ved diarré:

2,5 kg Specific CID til hund med diarreSpecific CIW

ANDRE PRODUKTER MOD DIARRE HOS HUND KLIK HER>