Dårlig ånde hos hund

Dårlig ånde hos hund ses ofte, men hvad er årsagen og hvordan afhjælpes den dårlige ånde.

Alle kender til dårlig ånde og genkender den grimme lugt. Dårlig ånde eller halitosis som det også kaldes er resultatet af fremvækst af lugtproducerende bakterier i hundens mund, lunger eller tarmsystem.

Vedvarende dårlig ånde hos din hund er et vink med en vognstang om at din hund bør få efterset sine tænder eller at der er noget galt i mave-tarmsystemet, lever eller hundens nyrer. Dårlig ånde bør få dig til at efterforske årsagen nærmere og gøre noget ved det.

Årsager til dårlig ånde hos hund:

Den hyppigste årsag til dårlig ånde hos hund er tand og tandkødsledelser. De små hunderacer bliver specielt hårdt angrebet af tandsten og plak. Det er dog ikke alene lidelser i mundhulen som forårsager dårlig ånde. Vedvarende dårlig ånde kan også indikere, at der er et problem med hundens mundhule, åndedrætssystem eller hundens indre organer.

Sådan finder du årsagen til din hunds dårlige ånde:

En dyrlæge er den mest kvalificerede person til at finde årsagen til hundens dårlige ånde. Dyrlægens erfaring, en klinisk undersøgelse og eventuelt laboratorieundersøgelser vil være med til at klarlægge årsagen.

I disse tilfælde bør du altid få hunden undersøgt af dyrlægen:

  • Pludselig opstået dårlig ånde. Kan indikere et medicinsk problem, som skal behandles straks.
  • Sødlig eller frugtagtig lugt. Kan være tegn på sukkersyge, specielt hvis hunden samtidig drikker meget vand og tisser meget.
  • Urinøs lugt ud af munden. Kan være tegn på nyrelidelse.
  • Dårlig lugt kombineret med opkastning, nedsat appetit og gulsot vil være tegn på et problem i hundens lever.

Behandling af dårlig ånde hos hund:

Behandlingen retters sig selvfølgelig efter årsagen. Er tandsten og plak årsagen, kan det være nødvendig med en tandrensning under bedøvelse hos din dyrlæge. Er årsagen til den dårlige ånde hundens foder kan det være nødvendigt med et foderskift. Ved problemer med mavetarmkanal, lever, nyrer og lunger skal du have dyrlægen indover for at din hund kan modtage den rigtige behandling.

Forebyggelse af dårlig ånde hos hund:

  • Mange hundeejere tror, at dårlig ånde er en selvfølge hos hunde. Med det er det slet ikke. Derfor er det at oplære hunden, allerede mens den er hvalp til en god mundhygiejne og tandbørstning en rigtig god idé, dels p.g.a. lugten dels som forebyggende behandling.
  • Desuden bør hunden have et årligt tjek, herunder et tandtjek hos din dyrlæge.
  • Giv herudover din hund et godt kvalitetsfoder med letfordøjelige næringsstoffer.
  • Børst hundens tænder, meget gerne hver dag. ( brug en tandpasta beregnet til hunde, da menneske tandpasta kan give hunden problemer med maven).
  • Giv hunden legetøj eller godbidder som er hårde og dermed giver en mekanisk rensning af tænderne.