Dårlig ånde hos hund
Dårlig ånde hos hund ses ofte, men hvad er årsagen og hvordan afhjælpes den dårlige ånde.
Alle kender til dårlig ånde og genkender den grimme lugt. Dårlig ånde eller halitosis som det også kaldes er resultatet af fremvækst af lugtproducerende bakterier i hundens mund, lunger eller tarmsystem.
Vedvarende dårlig ånde hos din hund er et vink med en vognstang om at din hund bør få efterset sine tænder eller at der er noget galt i mave-tarmsystemet, lever eller hundens nyrer. Dårlig ånde bør få dig til at efterforske årsagen nærmere og gøre noget ved det.
Årsager til dårlig ånde hos hund:
Den hyppigste årsag til dårlig ånde hos hund er tand og tandkødsledelser. De små hunderacer bliver specielt hårdt angrebet af tandsten og plak. Det er dog ikke alene lidelser i mundhulen som forårsager dårlig ånde. Vedvarende dårlig ånde kan også indikere, at der er et problem med hundens mundhule, åndedrætssystem eller hundens indre organer.
Sådan finder du årsagen til din hunds dårlige ånde:
En dyrlæge er den mest kvalificerede person til at finde årsagen til hundens dårlige ånde. Dyrlægens erfaring, en klinisk undersøgelse og eventuelt laboratorieundersøgelser vil være med til at klarlægge årsagen.
I disse tilfælde bør du altid få hunden undersøgt af dyrlægen:
- Pludselig opstået dårlig ånde. Kan indikere et medicinsk problem, som skal behandles straks.
- Sødlig eller frugtagtig lugt. Kan være tegn på sukkersyge, specielt hvis hunden samtidig drikker meget vand og tisser meget.
- Urinøs lugt ud af munden. Kan være tegn på nyrelidelse.
- Dårlig lugt kombineret med opkastning, nedsat appetit og gulsot vil være tegn på et problem i hundens lever.
Behandling af dårlig ånde hos hund:
Behandlingen retters sig selvfølgelig efter årsagen. Er tandsten og plak årsagen, kan det være nødvendig med en tandrensning under bedøvelse hos din dyrlæge. Er årsagen til den dårlige ånde hundens foder kan det være nødvendigt med et foderskift. Ved problemer med mavetarmkanal, lever, nyrer og lunger skal du have dyrlægen indover for at din hund kan modtage den rigtige behandling.
Forebyggelse af dårlig ånde hos hund:
- Mange hundeejere tror, at dårlig ånde er en selvfølge hos hunde. Med det er det slet ikke. Derfor er det at oplære hunden, allerede mens den er hvalp til en god mundhygiejne og tandbørstning en rigtig god idé, dels p.g.a. lugten dels som forebyggende behandling.
- Desuden bør hunden have et årligt tjek, herunder et tandtjek hos din dyrlæge.
- Giv herudover din hund et godt kvalitetsfoder med letfordøjelige næringsstoffer.
- Børst hundens tænder, meget gerne hver dag. ( brug en tandpasta beregnet til hunde, da menneske tandpasta kan give hunden problemer med maven).
- Giv hunden legetøj eller godbidder som er hårde og dermed giver en mekanisk rensning af tænderne.
Hej fra Norge!
Vi har netop været på tandrensning og røntgen med vores 9 årige portugisiske vandhund og kom efterhjem med et prisforsag på 16000 NOK for å fjerne en hulens bunke tænder…Vi er umiddelbar ikke nødvendigvis med på den ide…Hunden er ualmindelig glad og aktiv, har god appetitt på sit tørfoder og gnasker meget gerne store guleføder og selleristænger, som vi gir som erstatningsben. Hun får kun sjældent rigtige kødben, da hun ofte får dårlig mave af dem. Vi har ikke været så gode til at få børstet tænder på hende så langt, men en anden dyrlæge har årligt tjekket hendes mund ved en almindelig undersøgelse i forbindelse med vaccinering. Hun har altid sagt det så fint ud, men sidst anvefalte hun den tandrensning, som vi nu fik. Hunden var også begyndt at få lidt dårlig ånde. Den er nu væk og tandkødet er ikke rødt når man løfter læberne. Vi har fået et eller andet rensemiddel, som vi skal smøre på gummerne og det går som en leg i hele munden. Ingen som helst antydning af at det skulle gøre ondt noget sted. Jeg har svært ved at se at det skulle være god hundevelfærd at gøre denne hund tandløs. Men jeg er lidt skræmt over, at dyrlægen siger der er tegn til begyndende rodbetændelse på et par af tænderne. Men kunne man ikke forestille sig at det kunne være en ide at give hende en antibiotikakur og så se tiden an til en ny tandrensning om et års tid om ikke vi får tegn til at noget er galt før…I mellemtiden kan vi sørge for at få børstet tænder og smurt tandkød, da det overhovedet ikke er noget problem….Du kan selvfølgelig ikke fjerndiagnostisere, men hvis du har nogen kommentarer til vores tilfælde hører vi det gerne.
Der skulle selvfølgelig ha stået “gulerødder” og ikke “guleføder” – vi er trods alt ikke kanibaler heroppe 😉
Hej Anne Kristine
Jeg synes også det lyder meget voldsomt, specielt når du har fået tjekket tænderne årligt og der ikke har været noget.
Jeg synes den fremgangsmåde du beskriver lyder fornuftigt, men måske du skulle få den efter tjekket hos den dyrlæge du ellers normalt kommer til, da jeg jo ikke har set hunden.
Hvis den dyrlæge kan godkende din fremgangsmåde, så er det i orden.
Jeg kan da også nævnet at jeg et par gange selv har fået hunde ind som kom for at få fjernet stort set alle tænder, men hvor det er gået fint med tandrensning og efterfølgende fokus på forebyggelse.
Dejligt at høre at i ikke er kannibaler.