Cushings syndrom hos hest

Cushings sygdom hos hest.

Cushings syndrom hos hest kaldes også PPID som står for Pituary Pars Intermedia Dysfunktion.

 

Cushings syndrom hos hest er en meget almindelig årsag til forfangenhed hos heste.
Cushings sygdom hos hest er sandsynligvis den mest almindelige hormonelle lidelse der angriber heste, især ældre dyr. Den vigtigste betydning af sygdommen er at fremkalde og vedligeholde forfangenhed, og det er hos heste med forfangenhed diagnosen cushings syndrom oftest stilles. En nylig undersøgelse viste, at mere end 80% af heste og ponyer med forfangenhed har en underliggende hormonel lidelse og heste med forfangenhed bør derfor stort set altid testes for PPID.

Hvad årsagerne Cushings sygdom?

Hos den normale hest, er produktionen af steroidhormoner stramt reguleret af noget man kalder hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen (HPA akse). Hypofysen er en lille kirtel i bunden af hjernen, som styres af en speciel del af selve hjernen, hypothalamus. I perioder med stress

Cushing syndrom hos hest

Hypertrikose ved Cushings syndrom

eller sygdom, har kroppen brug for mere steroid hormon end normalt, så hypothalamus stimulerer hypofysen til at udskille AdrenoCorticoTrophic hormon (ACTH). ACTH kommer ind i blodbanen og passerer til binyrerne (beliggende over hver nyre), hvor det stimulerer binyrerne til at producere hormoner (hovedsagelig cortisol). Dette steroide hormon forbereder kroppen på stressende begivenheder, og er en vital del af det normale stofskifte.

Hos heste med PPID, indtræffer den samme rækkefølge af begivenheder, men den stramme regulering af hormonerne går tabt. Hypofysen producerer meget store mængder af ACTH. Efter den samme vej som ovenfor nævnt stimulerer ACTH binyrerne til at producere store mængder af steroide hormoner. Det er de store, ukontrollerede mængder af steroidt hormon, der produceres af binyrerne, der forårsager symptomerne forbundet med Cushings sygdom, også selvom den grundlæggende årsag ligger i hypofysen.

I de fleste tilfælde er der ingen strukturelt påviselige ændringer i hypofysen – forskere finder typisk en “normal” hypofyse, der simpelthen har en overproduktion af ACTH. Hos et mindretal (1-5%) af tilfældene er der en godartet vækst af hypofysen som forårsager ACTH overproduktionen.

Symptomerne på Cushings sygdom hos hest/PPID:

Der er mange kliniske tegn, der kan vise sig hos heste med Cushings sygdom, hvoraf nogle har større betydning end andre.

Ændret pels:

Det klassiske tegn på Cushings sygdom hos hest er en lang og krøllet pels, men dette symptom er ikke altid til stede. I mange tilfælde er hesten blot langhåret langt hen på sommeren. At hesten har en normal pels betyder ikke , at hesten ikke har Cushings syndrom.
Pels ændringerne sker på grund af effekten af steroidt hormon på hårsækkene. Hår produktion bruger energi og protein, som en stresset hest ikke kan råd til at spilde! (Husk steroid hormoner “naturlige” rolle er i tider med stress.)

Forfangenhed:

Det er det mest almindeligt set tegn på Cushings sygdom hos hest, og det symptom med det største potentiale for at invalidere hesten.
Hvordan Cushings sygdom forårsager forfangenhed er stadig noget af et mysterium, med meget igangværende forskning. Desværre sker det, at lige så hurtigt som en ny teori synes lovende, er der en ny undersøgelse der viser, at det forkert! Selv om forskningsresultaterne er uklare,

Cushing 2

Unormale fedtaflejringer

relaterer årsagen til forfangenhed sig formentlig til afbrydelse af glukosemetabolismen. (sukkerstofskiftet).

Unormale fedtdepoter:

Fedtaflejringer opstår usædvanlige steder, såsom over øjne og bag skulderen.
Steroide hormoner bevirker at der flyttes fedt fra ekstremiteterne til centrum af kroppen, og dette er en bivirkning af denne proces.

Vægttab:

Tab af kondition ses ofte til en vis grad, og er som regel mest synlige på hestens overlinie.
Normal glukose metabolisme er påvirket af steroid hormon og kroppen begynder at bruge muskler og fedt som energikilde, hvilket fører til vægttab.

Øget drikkelyst og dermed forøget tissetrang:

Kendt som polyuri/polydipsi, er dette en anden typisk tegn, selv om der kan nemt kan gå ubemærket hen.
Steroid hormon forhindrer hestens nyrer fra at genoptage vand i nyrerne, så vandet går tabt i en meget fortyndet urin der forårsager øget urin volumen. Øget drikkelyst opstår for at kompensere for denne vandtab.

Øget modtagelighed for infektion:

Dette kan vise sig i mange forskellige former. For eksempel, kan muk og lignende bliver langt vanskeligere at bekæmpe.
Hvide blodlegemer, der normalt bekæmper infektion får nedsat funktion af steroid hormon.

Diagnosticering af Cushings sygdom hos hest:

Som nævnt ovenfor, er det mest almindelige symptom på Cushings sygdom forfangenhed , der enten ikke reagerer på behandling, eller vender tilbage efter behandling. Der findes adskillige fremgangsmåder til diagnosticering, hver med fordele og ulemper. Ofte kan en diagnose stilles alene baseret på de ovenstående kliniske symptomer, men selv i disse meget indlysende tilfælde kan en blodprøve være umagen værd, da det giver en idé om sygdommens sværhedsgrad, hvilken behandling der kan bruges og blodprøven giver mulighed for overvågning af effekten af behandlingen. Vi har flere blodprøver til rådighed:

Endogene ACTH niveau:

Ser man tilbage på årsagerne til sygdommen ovenfor, kan vi se, at den grundlæggende årsag er overproduktion af ACTH af hypofysen. Man kan direkte måle dette niveau og se om det er forhøjet.

Forfangen hov

Forfangen hov ved Cushings syndrom

ACTH degenererer hurtigt ved stuetemperatur, så blodprøven skal opbevares koldt.

Endogene Insulin niveau:

Steroid hormon har en kraftig ødelæggende effekt på insulin så dette hormon ikke fungerer korrekt (insulinresistens). Dette resulterer i højt blodsukker, og en deraf følgende øget produktion af insulin.

Man kan direkte måle niveauet af insulin, og et forhøjet niveau er meget understøttende i en diagnosticering af Cushings sygdom.
En tilstand kendt som Equine metabolisk syndrom er også forårsaget forhøjet insulinniveau, så et hævet insulin niveau alene er ikke nok til at diagnosticere Cushings sygdom hos hest.

Testen er vigtig da tilstedeværelsen af insulinresistens har stor betydning på behandlingen.

Dexamethason testen:

Denne test indebærer at tage en baseline blodprøve, indsprøjte en lille mængde af det kunstige steroid hormon dexametahason og derefter tage en anden blodprøve. Hos en normal hest vil det injicerede steroide hormon sænke ACTH niveauet, hos en hest med Cushings sygdom vil der være ringe eller ingen virkning af det injicerede hormon.

Behandling af Cushings sygdom:

Behandling af Cushings sygdom hos hest er blevet betydeligt bedre de seneste år og størstedelen af hestene reagerer godt på medicinen. Behandlingen er baseret på styring af sygdommen, hvorimod en egentlig helbredelse desværre ikke er tilgængelig og medicinsk behandling er normalt nødvendigt resten af hestens liv.

Medicinsk behandling er normalt baseret på at reducere mængden af ACTH produceret af hypofysen, som igen vil reducere mængden af steroid hormon, der produceres af binyrerne. Man mente tidligere at ACTH sekretion af hypofysen var kontrolleret af to faktorer – serotonin som øger ACTH udskillelsen, og dopamin som reducerer ACTH udskillelsen. Man kunne derfor bruge en behandling, der ville dæmpe serotonin udskillelsen eller efterligner virkningen af dopamin.  Desværre har serotonin ingen effekt på ACTH produktionen i hypofysen hos heste, så behandlingen med det formål at reducere serotonin niveauet vil være ineffektivt. I stedet bør det terapeutiske fokus være på enten at øge dopamin niveauet, eller efterligne virkningen af dopamin. I praksis bruger vi et stof, der efterligner virkningen af dopamin – pergolid mesylat, ofte blot omtalt som pergolid.

Pergolid findes i form af en lille tablet, der er gives igennem munden, normalt en gang dagligt. Den dosis som er nødvendig for at styre en hests sygdom kan være meget varierende og er i første omgang baseret på en standard dosis eller baseret på blodprøve resultaterne. Finjustering af dosis vil derefter opnås ved vurderingen af respons på behandling og opfølgning af blodprøver. Tilstrækkelig dosering bør resultere i at alle kliniske symptomer forsvinder herunder forfangenhed.

Pergolid er normalt et meget effektivt lægemiddel, hvor mere end 90% af hestene reagerer godt.

Efter påbegyndelse af behandling med pergolid, tager det ofte op til 6 uger før der kan ses ændringer hos din hest og nyere forskning har vist, at det kan tage op til 13 uger før den når sin fulde virkning.

Fodringsmæssige ændringer kan også hjælpe heste med Cushings sygdom. Et foder med fiberrige og dermed lavt opløselige kulhydrater er ideel til heste med insulinresistens. Heste med langt hår er tilbøjelige til overophedning og klipning kan derfor give hesten lindring.

Prognose:

En hest med Cushings sygdom vil kræve behandling resten af livet. Selv om den behandling, vi kan give er effektiv, vil mange heste stadig lide af tilbagevendende forfangenhed. Men tidlig og effektiv behandling kan give din hest en ny og bedre tilværelse, som kan vare i mange mange år.